Найчастіше для приготування лазаньї використовують фарш із суміші свинини і яловичини, і так як класичний варіант страви з Болоньї вже давно не є єдиним, на кухнях кухарів і домогосподарок все частіше миготять різні варіанти приготування цього італійського блюда. Ми віддамо данину забутої класики і приготуємо лазанью з яловичини.
Лазанья з яловичиною та грибами
Інгредієнти: оливкова олія; часник - 2 зубчики; цибуля ріпчаста -1 шт; томатна паста - 2 ст. ложки; сушений орегано - 2 ч. ложки; сушений базилік - 1 ч. ложка; сушений кріп - 1/4 ч. ложки; печериці - 250 г; яловичий фарш - 750 г; сіль, перець - за смаком; томати у власному соку - 500 г; томатний соус - 500 г; тертий пармезан - 1 1/4 ст.; терта моцарелла - 1 ст.; яйце -1 шт; листи для лазаньї. Приготування Масло розігріваємо в сотейнику і обсмажуємо на ньому часник і цибулю до м'якості, близько 5 хвилин. Додаємо на сковороду томатну пасту, орегано, базилік і фенхель, а слідом кладемо нарізані гриби. Тушкуємо соус 4-5 хвилин, після чого закладаємо в нього яловичий фарш і обсмажуємо до золотистого кольору. Як тільки фарш буде готовий, заливаємо його томатним соусом і додаємо томати у власному соку . Доводимо соус до кипіння, розминаючи томати дерев'яною ложкою. Після чого, зменшуємо вогонь і залишаємо томати і фарш тушкуватися 40-45 хвилин.
Духовку розігріваємо до 180 градусів. Обидва види сиру змішуємо разом з яйцем. Додатково в суміш можна додати лимонну цедру і нарізану петрушку.
На дно форми для випікання виливаємо чверть всього соусу. Поверх шару соусу кладемо 3 листи для лазаньї (обварювати їх попередньо не слід). Наступним шаром кладемо суміш сирів і далі повторюємо всі верстви заново доти, поки листи не закінчаться. Зверху страву посипаємо залишками сиру і ставимо в духовку на 45 хвилин. Наша смачна лазанья з яловичини повинна буде охолонути 10 хвилин перед подачею.
Рецепт лазаньї з яловичини
Інгредієнти: оливкова олія; ріпчаста цибуля - 1 шт.; часник - 2 зубчики; яловичий фарш - 600 г; томатний соус - 750 мл; червоне вино - 1/2 ст.; цукор -1 ч. ложка; листи для лазаньї - 250 г; вершки - 2 ст.; тертий сир чеддер - 2 ст.; тертий пармезан - 1 /4 ст. Приготування На розігрітому маслі обсмажуємо нарізану цибулю і часник. Як тільки цибуля стане рум'яним, додаємо до нього фарш і обсмажуємо до золотистого кольору, постійно помішуючи. Заливаємо готовий фарш соусом, слідом додаємо вино і цукор. Приправляємо м'ясну частину нашої
лазаньї сіллю і перцем. Доводимо соус до кипіння, зменшуємо вогонь і накриваємо сковороду кришкою. Продовжуємо готування ще 40 хвилин.
Перед тим, як приготувати лазанью з яловичини, духовку слід розігріти до 180 градусів. Форму для випікання змащуємо маслом і викладаємо на дно 1/2 склянки м'ясного соусу. Покриваємо шар соусу листами для лазаньї, далі розподіляємо зверху ще пару ложок томатного соусу і заливаємо блюдо чвертю вершків, після чого шар посипаємо тертим сиром. Повторюємо шари. Готову лазанью посипаємо тертим пармезаном і накриваємо фольгою. Випікаємо блюдо 45 хвилин, при цьому за 15 до закінчення готування фольгу знімаємо.