Мінестроне - традиційний легкий італійський овочевий суп. Це блюдо відбувається з сільських селянських кулінарних традицій. Італійці готують його виключно з сезонних овочів, іноді з додаванням рису або пасти.
Розповімо, як приготувати суп мінестроне. Звичайно мінестроне готують на овочевому бульйоні , рідше - на м'ясному, курячому. Іноді це особливий бульйон, зварений зі свинячого окосту на кісточці і/або панчетти (італійський бекон) з додаванням різних спецій і несульфитированного виноградного вина.
Іноді для приготування мінестроне овочі або (частина овочів) обсмажуються в оливковій олії, але тільки зовсім легко, на слабкому вогні. До складу можуть входити цибуля, кріп, морква, капуста різних видів, селера, цукіні, гарбуз, солодкий перець, баклажани, ріпа, боби, спаржа й ін
У сучасному варіанті іноді нарізані овочі варять до готовності, потім половину готових овочів подрібнюють блендером до стану пюре і повертають назад в суп.
Рецепт овочевого супу мінестроне
бульйон курячий або свинячий, або вода - близько 2-25 л; картопля дрібний молодий - 4-6 шт. довгастої форми; цибулю-порей (або ріпчаста звичайний) - 1 шт.; стручкова квасоля - близько 100 г; морква - 1 шт.; молодий зелений горошок - 100 г; солодкий перець - 2 шт.; капуста брокколі або кольорова - близько 100 г; рис - 2-3 ст. ложки; зелень різна (петрушка, базилік, кінза, та ін); оливкова олія; гострий червоний перець і часник; сухі спеції (перець горошком, гвоздичка, лаврове листя), мелений чорний перець. Приготування Моєму картоплю, розрізаємо кожен бульба на 4 частини вздовж (або якось по-іншому) і закладаємо в каструлю. Також закладаємо молоду стручкову квасолю і промитий рис. Заливаємо бульйон або воду і варимо протягом 10-12 хвилин з додаванням лаврушки, перцю горошку, гвоздику і лаврового листа.
Одночасно на сковороді на оливковій олії злегка обсмажуємо нарізану кружальцями цибулю-порей (або чверть кільцями звичайний) з морквою, нарізаною соломкою. Додаємо зелений горошок і тушкуємо протягом 8 хвилин. Перекладаємо вміст сковороди в каструлю разом з нарізаним соломкою солодким перцем і розібраної на дрібні качанчики брокколі. Варимо все разом протягом 8 хвилин. Можна за 3 хвилини до готовності додати трохи томат-пасти або мелкорублених помідор (2-3 шт.).
Ополоником або виймаємо шумівкою з каструлі частина овочів (приблизно 1/3) і перекладаємо в тарілку. Трохи охолоджуємо, пюрируем з допомогою блендера і повертаємо в каструлю з супом.
Перед подачею посипаємо рубаним часником і зеленню. Червоним гострим перцем і меленим чорним приправляємо індивідуально.