Листковий італійський десерт у своїй класичній варіації готується з використанням сиру маскарпоне. Приготувати цю різновид кремового сиру можна самостійно, а можна купити в будь-якому великому маркеті. Так чи інакше, саме цей інгредієнт робить тірамісу ніжним і креязикам, як і задумано оригінальною рецептурою.
Класичний рецепт тірамісу з маскарпоне
Інгредієнти: яєчні білки - 3 шт.; яєчні жовтки - 6 шт; сир маскарпоне - 230 г; лікер амаретто - 2 ст. ложки; цукор - 6 ст. ложок; еспресо - 250 мл; печиво савоярді; какао-порошок. Приготування З допомогою міксера збиваємо яєчні білки з цукром до м'яких піків. В окремій мисці збиваємо яєчні жовтки з цукром дочиста (3-5 хвилин). Змішуємо жовтки з сиром маскарпоне і лікером, обережно з'єднуємо сирну масу зі збитими білками.
Занурюємо печиво савоярді у ледь теплу каву і укладаємо єдиним шаром на дно форми. На даному етапі головне - зберегти текстуру печива, ледь пом'якшивши його зовні. Зазвичай савоярді занурюють у кави на 2-3 секунди. Поверх шару печива викладаємо половину сирної суміші, знову розподіляємо шар печива, вимоченого в каві, викладаємо залишився вершковий сир і посипаємо верхівку десерту какао-порошком. Перед подачею, тірамісу з савоярді і маскарпоне має постояти в холодильнику 4-6 годин.
Рецепт тірамісу з сиром маскарпоне і вершками
Інгредієнти: печиво саворди - 400 г; какао-порошок - 1/2 ст.; маскарпоне - 240 г; цукор - 2 ст.; молоко - 1/4 ст.; ванільний екстракт - 1 ст. ложка; бренді - 1/4 ст.; розчинна кава - 2 ст. ложки; вода - 1/2 ст.; кавовий лікер - 1 1/2 ст.; вершки для збивання - 1 л. Приготування Сир збиваємо з цукром до однорідності і легкості. Додаємо до сирної маси ваніль, молоко і бренді, а після знову збиваємо. Кава розчиняємо і змішуємо з кавовим лікером. Вершки збиваємо до твердих піків, після чого змішуємо їх з сирною масою.
На дно обраної форми укладаємо вимочене в каву печиво, зверху розподіляємо половину вершково-сирної маси, покриваємо її другим шаром печива і знову сирною масою. Готовий десерт посипаємо какао і ставимо в холодильник на 6-8 годин.
Тірамісу з маскарпоне і сиром
Інгредієнти: яйця - 5 шт.; цукор - 5 ст. ложок; маскарпоне - 250 г; сир - 250 г; кава - 1 ст.; савоярді; коньяк - 2 ст. ложки; какао-порошок. Приготування Яйця поділяємо на жовтки і білки. Жовтки збиваємо з половиною цукру до білого. Другу половину цукру додаємо до білків і також збиваємо їх до твердих піків. Сир розминаємо виделкою з сиром або збиваємо сирну масу у блендері. Змішуємо сир з жовтком, обережно додаємо повітряний білок і відставляємо масу в бік.
Покриваємо дно обраної посуду печиво савоярді, вимоченим в суміші кави і коньяку. Зверху викладаємо шар сиру, знову кладемо печиво і довершаем десерт ще одним шаром сиру. Посипаємо тірамісу з маскарпоне і коньяком какао-порошком. Перед подачею десерт повинен пробути в холодильнику не менше 4 годин.
Рецепт торта-морозива тірамісу з маскарпоне
Інгредієнти: шоколадний бісквіт - 1 шт.; кави - 100 мл; кавовий лікер - 1 ст. ложка; ванільне морозиво - 250 г; маскарпоне - 130 г; яєчні жовтки - 2 шт.; цукор - 2 ст. ложки; какао-порошок. Приготування Бісквіт розрізаємо на два пласта. Один з пластів викладаємо на дно обраної форми і просочуємо сумішшю з кави і лікеру. Покриваємо бісквіт шаром ванільного морозива і викладаємо другий шар. Знову просочуємо бісквіт кави, але на цей раз покриваємо сиром, збитим з жовтками і цукром. Посипаємо десерт какао і залишаємо в холодильнику на 2-3 години.