Якщо ви, з якоїсь причини, не вживаєте яйця, то це не причина відмовлятися від смачного італійського десерту. Тірамісу без яєць не зможе носити горде звання класичного, але і в смаку сильно не програє.
Рецепт «класичного» тірамісу без яєць
Інгредієнти: сир маскарпоне - 200 г; вершки - 200 г; цукровий пісок - 2 ст. ложки; коньяк - 1 1/2 ст. ложки; кава - 300 мл; печиво савоярді - 12-14 шт.; какао-порошок. Приготування Вершки збиваємо на середній швидкості, поступово додаючи цукор і збільшуючи швидкість до максимуму. Як тільки вершки утворюють тверді піки, збивання слід зупинити.
Маскарпоне також збиваємо міксером, додавши коньяк. Змішуємо збиті вершки з крем-сиром до однорідності.
Печиво занурюємо в каву буквально на 1 секунду. Викладаємо савоярді на дно форми для тірамісу і покриваємо половиною вершково-сирної маси. Зверху викладаємо ще один шар печива і покриваємо його залишилася сирною масою. У довершенні посипаємо десерт какао-порошком і ставимо в холодильник на 6-8 годин.
Рецепт тірамісу без яєць з полуницею
Інгредієнти: апельсиновий сік - 1/3 ст.; цукор - 1/3 ст.; лікер "Куантро" - 1/3 ст.+4 ст. ложки; вершки для збивання - 1 1/3 ст.; ванільний екстракт - 1 ч. ложка; сир маскарпоне - 500 г; полуниця - 750 г; савоярді. Приготування Першим ділом збиваємо вершки з цукром, 2 столовими ложками лікеру і ваніллю до утворення стійких піків. В іншій мисці збиваємо маскарпоне з 2 столовими ложками лікеру. Обидві суміші з'єднуємо, і наш крем для тірамісу без яєць готовий.
Полуницю нарізаємо скибочками. 1/3 склянки лікеру змішуємо з аналогічною кількістю апельсинового соку і занурюємо в отриману суміш кожне печиво буквально на секунду. Викладаємо печиво в ряд, покриваємо його шматочками полуниці та половиною крему. Повторюємо процедуру і прикрашаємо верхівку десерту залишилися ягодами.
Тірамісу без алкоголю і яєць
Інгредієнти: еспресо - 1/2 ст.; крем-сир - 400 г; маскарпоне - 400 г; молоко - 1 ст. ложка; цукор - 1/2 ст.; печиво саворяди; какао-порошок; чорний шоколад. Приготування Крем-сир збиваємо з маскарпоне, молоком і цукром до однорідності. Печиво занурюємо в остиглий кави і розкладаємо по формі для десерту. Покриваємо тірамісу шаром з половини крему, поверх знову розподіляємо печиво і покриваємо його залишилися кремом. Посипаємо десерт какао-порошком і тертим шоколадом. Перед подачею десерт повинен постояти в холодильнику близько 4-5 годин.
Тірамісу без маскарпоне і яєць
Інгредієнти: печиво савоярді - 12 шт.; кава - 3/4 ст.; сир - 1 ст.; цедра 1 апельсина; лікер "Амаретто" - 1 ст. ложка; цукор - 2 ч. ложки; какао-порошок. Приготування Жирний сир перетираємо через сито або збиваємо до кремоподібної консистенції за допомогою блендера. Перекладаємо вершковий сир в чашу міксера, додаємо лікер, цукор і апельсинову цедру, після чого продовжуємо збивання до однорідності. Якщо маса виходить дуже густою - додайте молока, вершків або грецького йогурту.
Свіжозаварений кави повністю остуджуємо і занурюємо в нього
савоярді буквально на пару секунд, щоб печиво не розмокло і не перетворилося на кашу під час настоювання десерту.
На дно форми, обраної для приготування десерту, укладаємо шар вимоченого в каву печива, покриваємо його половиною сиру і повторюємо процедуру. Сформований десерт покриваємо шаром какао-порошку і ставимо в холодильник на 3-4 години перед подачею.
Тірамісу з сиром без яєць відрізняється надзвичайною ніжністю, доступністю в приготуванні і більш низькою калорійністю.