Семіфредо - м'яке італійське морозиво, яке готується з додаванням вершків або жирного італійських сирів, начебто рікотти і маскарпоне . У рецептах далі ми приготуємо семіфредо з використанням останнього.
Семіфредо з маскарпоне і чорною смородиною
Інгредієнти: 1 стручок ванілі; молоко - 125 мл; 3 яєчних жовтки; цукор - 60 г; чорна смородина - 2 1/2 ст.; сир маскарпоне - 1 ст.; гіркий шоколад - 30 г; фісташки - 2 ч. ложки; свіжі ягоди для подавання. Приготування Розрізаємо стручок ванілі уздовж навпіл і отримуємо насіння. Молоко наливаємо в сотейник і додаємо до нього насіння ванілі. Нагріваємо молоко на середньому вогні, не даючи йому дійти до кипіння.
В окремій мисці з'єднуємо яєчні жовтки з цукром і, не припиняючи інтенсивно помішувати, вливаємо гаряче молоко (насіння ванілі попередньо витягаємо, пропустивши рідина через марлевий фільтр). Даємо молочно-яєчної суміші охолонути.
Тим часом в блендері пюрируем склянку ягід. Щоб вийшло пюре однорідним, протираємо через сито після збивання.
Остиглий крем з яєць і молока збиваємо з сиром маскарпоне, додаємо ягідне пюре, залишилися цілі ягоди і шоколадну крихту. Однорідну суміш розподіляємо по фігурним формочках і ставимо охолонути в холодильнику протягом 3-4 годин. Десерт семіфредо з маскарпоне слід подавати відразу ж з витягу з морозильної камери.
Рецепт шоколадного семіфредо з маскарпоне
Інгредієнти: Для семіфредо:
сир маскарпоне - 1 ст.+1 ст. ложка; жирні вершки - 200 мл; цукровий пісок - 1 ст. ложка; щіпка солі; гіркий шоколад - 45 г; шоколадне печиво - 8 шт. Для вишневого соусу:
портвейн - 250 мл; цукор - 60 г; сушені вишні - 130 р. Приготування Перед тим, як приготувати семіфредо з маскарпоне, слід зробити соус для нього. У сотейнику доводимо до кипіння портвейн з цукром і уварюють його до третини від початкового об'єму. Додаємо вишні і уварюємо все ще 2 хвилини. Знімаємо соус з вогню, даємо постояти хвилин 10 а потім охолоджуємо в холодильнику ще півгодини.
Для семіфредо збиваємо маскарпоне з вершками , цукровою пудрою і дрібкою солі. Додаємо шоколадну крихту і крихти з печива. Форму накриваємо харчовою плівкою і виливаємо в неї майбутнє морозиво. Даємо десерту застигнути в морозильній камері протягом 50 хвилин, а після подаємо з соусом, відразу ж за витягу з морозильної камери.