Практично у кожного народу існує своя варіація страв з рису, у іспанців – це паелья. Популярність останньої за межами батьківщини обумовлюється не тільки приголомшливо багатим смаком, але і варіативністю рецептур, які в свій час адаптувалися під різні регіони країни, від того відтворити класичний рецепт страви в наших реаліях не повинно стати проблемою.
Класична іспанська паелья з морепродуктів
Незважаючи на те, що класична паелья готується на основі курки з кроликом і овочами, ми звикли вважати класикою варіацію з морепродуктами. Остання, трохи більш екзотична версія, не вимагає найдоступніші інгредієнти для свого приготування, але витрати коштів і часу в цьому випадку окупаються з лишком.
Інгредієнти: ріпчаста цибуля - 55 г; кальмар - 240 г; креветки, мідії, гребінці - 240 г; зелений горошок - 85 м; томати - 115 г; часник - 2 зубки; щіпка шафрану; біле вино - 120 мл; рис - 1 1/2 ст.; овочевий бульйон - 620 мл Приготування Спассеруйе подрібнений ріпчаста цибуля, часник, а коли шматочки стануть прозорими, додайте креветочні хвости, попередньо очистивши їх. Коли креветки стануть рожевими, перекладіть їх на окрему страву, а замість них обсмажте шматочки гребінців і кальмара. Через 5 хвилин всипте рис, додайте розведений у вині шафран, бульйон і томати. Накривши посуд кришкою, залиште страву на 10 хвилин. Промийте мідії і покладіть їх до рісу разом із зеленим горщиком. Збільште жар і дайте залишків вологи випаруватися. З'єднайте класичну паелью з креветками і приправте за смаком.
Паелья - класичний рецепт з куркою і з морепродуктів
Інгредієнти: курячі гомілки - 430 г; орегано - 1 1/2 ч. ложки; чорізо - 210 г; фіолетовий цибулю - 115 г; солодкий перець - 210 г; часник - 3 зубки; гілочка розмарину; сушені томати - 410 г; рис - 2 ст.; курячий бульйон - 22 л; зелений горошок - 1 ст.; креветки - 130 г; мідії - 210 р. Приготування Підрум'яньте курячі гомілки і викладіть на тарілку. Тепер обсмажте чорізо, а на вытопившемся жиру припустіть подрібнені овочі. Додайте зубки часнику, а через півхвилини викладіть листочки розмарину, орегано і томати. Всипте рис, перемішайте і залийте вміст сковороди бульйоном. Викладіть курячі гомілки в сковороду і залиште страву під кришкою на 35 хвилин. За 7 хвилин до готовності додайте до рису морепродукти. Коли вся волога випарується, рис розм'якшиться, а раковини мідій відкриються – страва готова.
При необхідності відтворити класичний рецепт страви можна і в мультиварці, виставивши режим «Рис» на аналогічний період часу.
Паелья з морепродуктів - класичний рецепт
Широке асорті морепродуктів в класичній паельї може бути замінено одним лише восьминогом, а легку гостроту і жирність додасть страві ковбаса чорізо.
Інгредієнти: восьминіг - 540 г; чорізо - 230 г; часникові зубки - 8 шт.; солодкий перець - 230 г; фіолетовий цибуля - 75 г; томати - 420 г; рис - 2 ст.; курячий бульйон - 620 мл; біле вино - 85 мл; зелений горошок - 1/2 ст.; щіпка шафрану. Приготування Нарізавши восьминога, приправити його сіллю з перцем, збризніть маслом і краплею лимонного соку. Залиште шматочки промаринуватися.
Підрум'яньте скибочки чорізо, а на вытопившемся жиру припустіть овочі до напівготовності. Додайте шматочки томатів, дайте їм розійтися в соус. Додайте інші інгредієнти прямо в сковороду і залиште на плиті, поки рідина не закипить. Далі класичну іспанську паелью ставлять у розігріту до 180 градусів духовку на 25 хвилин, попередньо накривши поверхню фольгою.