Паелья – традиційне блюдо Валенсії, деяким чином, подібне плову . В даний час паелья дуже популярна, її готують практично у всіх ресторанах і кафе Іспанії, і в багатьох закладах громадського харчування інших середземноморських держав.
Готується паелья в спеціальній сковороді (від назви якої, власне, і походить назва страви). Основним компонентом паельї є рис європейських сортів, також до її складу обов'язково входить оливкову олію і спеції. Іншими компонентами паельї можуть бути куряче м'ясо, морепродукти, риба, боби, зелень і/або овочі, гриби, фрукти. Рецепти в різних регіонах значно варіюють, у залежності від характерних для місцевості продуктів.
Відомо безліч рецептів приготування паельї з куркою, навчимося готувати її – буде незвично і смачно.
Іспанська гостра паелья з куркою і овочами – рецепт
Інгредієнти: рис білий середньозерний – 250 г; курка (філе) – 600; олія оливкова – 6 ст. ложок; ріпчаста цибуля – 1 шт.; бульйон курячий – близько 500 мл; шафран – 2 щіпки; квасоля стручкова – 250 г (можна використовувати заморожену); томат-паста – 2 ст. ложки; часник – 3 зубчики; вино біле – 60 мл; червоний пекучий перець; гвоздика – 3 суцвіття; зелень петрушки і кінзи. Приготування Рис промиваємо холодною водою і відкидаємо на сито.
Куряче філе нарізаємо невеликими шматочками (як на плов), а цибулю – чверть кільцями або трохи дрібніше.
Готуємо в глибокій сковороді. Спочатку сильно розігріваємо масло й обсмажуємо м'ясо і цибулю, активно перевертаючи лопаткою, потім зменшуємо вогонь і до підрум'янення (близько 15 хвилин). Трохи присаливаем суміш.
Додаємо в сковороду рис, перемішуємо з м'ясом і цибулею. Вливаємо в сковороду вино і бульйон, додаємо томат-пасту і мелені спеції. Перемішуємо 1 раз.
Готуємо на середньому вогні 8 хвилин, потім на слабкому вогні такий же час. Акуратно пробуємо на готовність рис, він повинен бути майже готовий.
Накриваємо кришкою, знімаємо сковороду з плити і щільно закутуємо в товсте рушник. Хвилин через 8 додаємо в паелью подрібнені часник і зелень. Перемішуємо. До столу подаємо в сковороді.
Світла паелья з куркою, морепродуктами і грибами
Інгредієнти: рис середньозернистий білий європейський – 1 склянка; тіло кальмара – 300 г; філе тріски – 300 г; куряче філе з стегон – 300 г; печериці або гливи свіжі – 200 г; цибуля ріпчаста – 1 шт.; оливкова олія – 6 ст. ложок; вино біле міцне – 30 мл; шафран та інші мелені спеції; часник; лимон; зелень кінзи, базиліка і петрушки. Приготування Нарізаємо куряче м'ясо невеликими шматочками або короткими смужками, також, тіло кальмара і рибу. Проварюємо курку в мінімальній кількості води протягом 25 хвилин і виймаємо з бульйону. В цьому ж бульйоні проварюємо рибу і кальмарів протягом 3 хвилин і теж маємо. Промиваємо рис окропом, а потім холодною водою. Якщо дрібні кальмари їх можна нарізати після проварювання (смужками або спіральками).
На оливковій олії в глибокій сковороді обсмажуємо до підрум'янення лук нарізаний чверть кільцями, гриби і куряче м'ясо. Додаємо рис і спеції, вливаємо біле вино і близько 500 мл або трохи гарячого бульйону, того самого, в якому варилася курка і морепродукти. Перемішуємо 1 раз. Доводимо паелью на слабкому
вогні до готовності рису (не більше 20 хвилин) під кришкою. Додаємо в сковороду проварені шматочки кальмара і риби, а також рубану зелень, часник і заправляємо все соком лимона. Перемішуємо, накриваємо кришкою і закутуємо сковороду рушником, перед подачею нехай паелья трохи дійде в режимі повільного остигання.
Подаємо світлу паелью, звичайно ж, на сковороді.
До паельї з куркою цілком гармонійно підійдуть білі або рожеві насичені вина з добре вираженою фруктової кислотністю (бажано іспанські).