Паелья – популярне блюдо іспанської кухні зразок плову, яку готують в сковороді. Спочатку іспанці не вважали паелью общеиспанским стравою, а тільки валенсійським. Однак до теперішнього часу популярність паельї зросла до тієї міри, що її тепер легко знайти не тільки в меню будь-якого іспанського ресторану, але і в меню практично будь-яких європейських закладів.
Розповімо, як приготувати іспанську паелью з морепродуктами.
Основні продукти в паельї – рис, приправлений спеціями, і оливкове масло, також до складу страви можуть входити риба, морепродукти, куряче, кроляче або качине м'ясо, кров'яні ковбаски, сосиски м'ясні, різні овочі, квасоля, біле вино, зелень і деякі інші продукти. Відомо безліч рецептів цієї страви, однак варіації в інгредієнтах основного рецепта обумовлені в основному національно-регіональними реаліями, індивідуальними вподобаннями й обставинами приготування (в сенсі, що є, з того і готуємо).
Зрозуміло, при виборі рису краще зупинити свій вибір на іспанських автентичних круглозерных-среднезерных сортах. Знайти в продажу на всьому пострадянському просторі свіжі середземноморські або атлантичні морепродукти, такі як мідії або молюски-гребінці, іноді складно, а ось кальмари і креветки – не рідкість, з цього і будемо виходити.
Паелья з морепродуктів і куркою – рецепт простий, адаптований
Інгредієнти: рис – 400 г; куряче м'ясо (філе) – 400 г; кальмари дрібні (тушка) – 200 г; креветки середні – 8-12 шт.; цибуля ріпчаста – 1 шт.; часник – 3 зубчики; перець солодкий – 3 шт.; біле вино – 30 мл; олія оливкова; шафран (можна замінити каррі); перець червоний пекучий; бульйон курячий – 800 мл; молодий зелений горошок (заморожений) або стручкова квасоля – 200 г; зелень (петрушка, розмарин, кінза, базилік); сіль; лимон. Приготування Тушки кальмарів обдадим окропом і зачистимо від плівок і сухожиль, бланшируем в окропі протягом 3-х хвилин (не більше), відкидаємо на друшляк і нарізаємо спіральками або соломкою. Очистимо креветки, втім, це не обов'язково, а от кишки з них все ж краще видалити.
Куряче м'ясо наріжемо брусочками-смужками і обсмажимо в сковороді на оливковій олії до появи легкого золотистого відтінку.
Додамо нарізані овочі, а саме: солодкий перець і цибулю – а також спеції (шафран, пекучий червоний перець). Засиплемо в сковороду рис, злегка всі присолим і перемішаємо, тільки один раз. Смажимо протягом 3-5 хвилин на середньо-сильному вогні, щоб утворилася скоринка, потім вливаємо вино і даємо йому випаруватися (близько 2 хвилин). Зменшуємо вогонь до мінімуму і невеликими порціями, через проміжки часу вливаємо бульйон в 3-5 прийомів. Нехай кожна порція бульйону вбереться в рис, тільки потім вливайте наступну.
З останньою порцією бульйону закладаємо зелений горошок або стручкову квасолю. Перемішуємо і зверху викладаємо морепродукти.
Накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо паелью ще протягом 10-12 хвилин (тобто, до готовності горошку або квасолі і морепродуктів). Приправляємо часником і присипаємо зеленню, скроплюємо соком лимона.
Подаємо до столу в сковороді, індивідуальну порційний посуд, звичайно, можна подати, але найчастіше паелью їдять з сковороди (цей рецепт розрахований на 4 порції). Бажано подати до паельї біле іспанське вино (можна замінити його і вітчизняними винами).
Якщо вам все ж вдалося знайти мідії (грамів 300), ваша паелья з морепродуктів вийде більш близькою до іспанської класичної. Ретельно вимиті в холодній воді мідії додавайте разом з іншими морепродуктами або на 3 хвилини раніше прямо в раковинах (готові, вони розкриються).
Паелью можна їсти виделкою з ножем, дерев'яною ложкою, морепродукти, в будь-якому випадку, їдять руками.