Коктейль сангрія (sangre - з іспанської «кров») - традиційний літній прохолодний напій. Традиція готувати напій сангрія сформувалася приблизно 4 століття тому в південних областях Іспанії, багатих різноманітними фруктами. Іспанська сангрія являє собою напій з червоного вина, розведеного чистої, бажано, джерельною водою, з додаванням шматочків фруктів, іноді - цукру, деяких спецій (ваніль, кориця) і льоду. Таким напоєм добре втамовувати спрагу під час літньої спеки. Будучи досить легким напоєм, сангрія не викликає важкого сп'яніння.
Легенди про сангрії Згідно однієї з легенд, звичай готувати цей напій виник і поширився спочатку серед землеробів в провінції Ріоха в кінці 17 століття. Є й інша легенда. Згідно з її сюжетом, винахідником сангрії був полонений і звільнений італійський солдат, який займався вивченням і розведенням цитрусових. Кажуть, саме він перший придумав поєднувати цитрусові з вином - хотів приготувати апельсинове вино. Знайти гармонійне поєднання вдалося не відразу, але, врешті-решт, шоковані іспанці оголосили сангрію «кров'ю диявола», підозрюючи нещасного италийца у зв'язках з нечистою силою. Його схопили, катували і спалили на вогнищі, а напій був заборонений інквізицією. Заборона була знята тільки через кілька років (слава Богу, не століть).
Як приготувати напій «Сангрія» в домашніх умовах?
Це нескладно. Отже, традиційна «Сангрія». Рецепт напою в класичному варіанті.
Інгредієнти: 07-10 літр недорогого (ординарного, а краще свіжого домашнього червоного вина; 07-05 літра чистої води; 2 столові ложки цукру або фруктози; фрукти (1 апельсин, 2 мандарина, 05 лимона, 05 лайма, 1 яблуко); лід. Приготування: Змішуємо в глечику вино і воду, додаємо цукор, розмішуємо до розчинення. Фрукти очищаємо, нарізаємо шматочками (цитруси - краще поперек) і теж покласти в глечик. Ставимо години на 2-4 в холодильник. Після цього розливаємо по келихах, додаємо по кубику льоду і подаємо.
Біла сангрія
Варто зазначити, що цей варіант не можна вважати класичним - смак дійсно схожий на традиційну сангрію, однак тільки варіант з червоним вином можна вважати «справжнім» - адже не дарма іспанця дали напою таку назву - «кров». Ось рецепт білої «Сангрії».
Інгредієнти: 1 літр столового білого вина; 100 мл сухого джину; 300 мл лимонного соку; 100 грам цукру або фруктози; кориця і ваніль за смаком; 2-3 персика; 1 яблуко; 2-3 скибочки дині; 1-2 ківі; гроно білого столового винограду. Приготування: Вимиті фрукти нарізаємо часточками (виноградини - навпіл кожну), видаляємо кісточки і покласти в глечик, заливаємо вином, додаємо лимонний сік, цукор, джин і спеції. Наполягаємо в холодильнику 2-4 години, після чого додаємо лід, розливаємо по келихах і подаємо.
Як приготувати сангрію: варіанти
Традиційний, цілком сучасний рецепт сангрії включає в себе столове червоне вино, цукор, корицю, лід і різноманітні фрукти (апельсин, мандарин, лимон, лайм, абрикос, персик, грушу, яблуко, ананас, і баштанні - кавун або диню). Іноді в приготуванні «Сангрії» використовують такі пряні приправи, як кардамон і імбир. У деяких випадках, коли ви плануєте використовувати сангрію не в якості прохолодного, а в якості звеселяючого, смак напою підсилюють і прикрашають більш міцним алкоголем: бренді, коньяк, джин, ромом, орухо (іспанська самогон), різними лікерами. Популярна і біла сангрія - цей напій готують на основі білого вина. «Кава Сангрія» - напій, який готують на основі ігристих вин.