Гаспачо - іспанський суп, який, в своєму класичному виконанні, подається холодним. Справжній гаспачо - солодкуватий, дуже свіжий і ароматний. Перед подачею не забудьте супроводити блюдо порцією хлібних тостів з часником і песто.
Як приготувати класичний томатний суп гаспачо?
Сучасна італійська і іспанська кухня розвинулася з меню бідняків, тому не варто дивуватися наявності хлібного м'якушки в супі, він додає не тільки ситність, але і текстуру, густоту, готовому страві.
Інгредієнти: часник - 2 зубчики; хліб - 2 скибочки; сіль - 2 ч. ложки; винний оцет - 2 ст. ложки; цукор - 1 ч. ложка; мелений кумін - 1/2 ч. ложки; томати - 12 кг; оливкова олія - 1/2 ст. Приготування З хліба зрізаємо шкірку, а м'якоть заливаємо водою на 1 хвилину, після чого віджимаємо.
Часник розтираємо в пасту і змішуємо з хлібним м'якушем, оцтом, цукром, кумином і половиною очищених від шкірки томатів в блендері. Як тільки суміш стане однорідною, додаємо до неї інші томати і знову збиваємо, домагаючись максимальної однорідності. Для більшої однорідності суп можна протерти через сито. Подаємо охолодженим, додавши ще трохи оцту і солі перед подачею.
Суп гаспачо з томатним соком
Експрес-варіант гаспачо використовує у своїй основі томатний сік і соус, рецепти якого нам доводилося обговорювати раніше. Автентичним такий рецепт вже не назвеш, але і в смакових якостях він не поступаємося оригіналу.
Інгредієнти: оливкова олія - 1 ст. ложка; ріпчаста цибуля - 1 шт.; часник - 2 зубчики; перець чилі - 1 шт.; томатний сік - 5 ст.; томатний соус - 2 1/2 ст.; листя коріандру - 1/2 ст.; червоний цибуля - 1 шт.; огірок - 1 шт.; сметана - 1/4 ст.; крутони. Приготування Розігріваємо сковороду на повільному вогні і наливаємо в неї масло. Обсмажуємо нарізану цибулю до золотистого кольору. В останні 40-60 секунд готування додаємо в сковороду подрібнений чилі і часник. Перекладаємо засмажку в каструлю, заливаємо соком і томатним соусом. Сіль і перець додаємо за смаком. Залишаємо каструлю в холодильнику до повного застигання супу.
Подаємо гаспачо зі сметаною, крутонами, подрібненою зеленню, а також найтоншими скибочками свіжого огірка і червоної цибулі.
Рецепт холодного томатного супу гаспачо
Додати гаспачо додатково смаку допоможуть морепродукти, які не менш традиційні для іспанців, ніж томати. Якщо є можливість, використовуйте для рецепту м'ясо краба, але якщо під рукою опиняться креветки або раки - страва теж вийде дуже смачним.
Інгредієнти: оливкова олія - 2 ч. ложки; червоний цибуля - 1 шт.; часник - 2 зубчики; гострий перець - 1 шт.; томати - 800 г; сушений орегано - 1 /2 ч. ложки; кумин - 1/2 ч. ложки; паприка - 1 ч. ложка; цукор - 1 ч. ложка; овочевий бульйон - 500 мл; червоний винний оцет - 1 ч. ложка; м'ясо краба - 200 г; сіль, перець - за смаком; зелень коріандру, тертий сир - для подачі. Приготування У сотейнику розігріваємо рослинне масло й обсмажуємо в ньому цибулю з часником і гострим перцем протягом 1-2 хвилин, до м'якості. Додаємо в сковороду помідори (попередньо очищені від шкірки), трави та спеції, а також цукор, бульйон і оцет. Доводимо вміст сотейника до кипіння і зменшуємо вогонь до середнього. Тушкуємо все разом протягом 10 хвилин, приправляємо сіллю і перцем, а після охолодити до теплого і збиваємо блендером. Так як томатний суп гаспачо ніколи не подають гарячим, ставимо його в холодильник до повного охолодження.
Подаємо суп з підсмаженим хлібом або тортільями, додавши м'ясо краба, подрібнену зелень і трохи твердого сиру.