Вернуться назад Распечатать

Туррон

Туррон
Туррон - спочатку традиційне іспанське ласощі, одна з найстаріших відомих в Європейському Середземномор'ї солодощів, іспанський варіант нуги, звичайно виготовляється з мигдалю або інших горіхів, цукру, меду, яєчних білків (відомий сорт з жовтками замість білків) і деяких інших інгредієнтів, за складом подібний марципану. Зараз туррон є традиційним різдвяним ласощами не тільки в Іспанії, але також і в інших середземноморських країнах, в Чехії, в країнах Латинської Америки, на Філіппінах. У країнах ЄС туррон виготовляється у відповідності з жорсткими вимогами до оригінального продукту із зареєстрованим і патентованим товарним знаком, суворо сертифікується і має контроль за місцем виготовлення.
Найстаріший з письязиках рецептів туррона вперше наводиться в іспанській книзі XVI століття «Керівництво для жінок».
В даний час туррон роблять у вигляді невеликих шматків прямокутної або круглої форми. Популярні також невеликі цукерки на основі туррона.
Умовно можна виділити 2 основних типу туррона:

  • більш твердий з цілими ядерцями мигдалю (близько 60%) в карамелизованной масі цукру і меду і яєчних білків;

  • більш м'який, пластичний, за складом майже такий же, як і твердий, з мигдальною пастою (близько 64%) і додаванням масла або вершків.


  • На сьогоднішній день відомо декілька десятків видів або сортів) туррона з додаванням шоколаду, повітряного рису, попкорну, зацукрованих фруктів, праліне, лікерів та інших кондитерських смакоти. Розповімо, як приготувати туррон в домашніх умовах.

    Рецепт світлого туррона


    Інгредієнти:

  • цукор - 250 г;

  • мед світлих відтінків - близько 250 г;

  • ядра мигдалю - близько 500 м;

  • білки яєчні - від 5 яєць;

  • ваніль або кориця (тільки не разом);

  • вершки натуральні молочні - близько 30-50 мл (необов'язкові).


  • Приготування
    Прожарюємо мигдаль і розмелюємо-розтираємо до пастоподібного стану.
    Збиваємо білки до стану стійкої піни, змішуємо з горіховою пастою і збиваємо ще.
    Вершки, мед, цукор і спеції змішаємо в невисокій каструлі, доведемо до кипіння на слабкому вогні і проваримо протягом декількох хвилин. Додамо до медової суміші білково-горіхову пасту, знімемо каструлю з вогню і акуратно перемішуємо протягом близько 10 хвилин. Повернути каструлю на вогонь, трохи підігріємо, після чого перекладаємо масу у форму і ставимо остигати у прохолодне місце.
    Після приготування у нас залишилися яєчні жовтки. З жовтками можна приготувати ніжний і смачний шоколадний туррон з горіхами інших видів (наприклад, грецькими та/або, фундук, арахіс).
    Склад інгредієнтів приблизно такий же, як і в першому рецепті (див. вище). Горіхи обов'язково треба прожарити, половину можна розмолоти, а другу половину розтерти, тоді туррон буде мати більш цікаву текстуру.

    Шоколадний туррон


    Приготування
    Горіхову пасту збиваємо з жовтками і цукровою пудрою з додаванням какао-порошку (1:1).
    Більш крупно розмелені горіхи нагріваємо з медом і вершками на водяній бані. Змішуємо з першої сумішшю, прогріваємо, активно вимішуючи, і розливаємо в дрібні форми (силіконові дуже зручні, їх можна не змащувати). Коли турроновие цукерки застигнуть, їх можна обваляти в суміші цукрової пудри і какао-порошку.
    Туррон
    Другий рецепт переважніше, оскільки передбачає більш делікатне нагрівання меду , в якому при сильному нагріванні утворюються шкідливим речовини.
    Якщо бажаєте отримати більш твердий туррон, зменшуйте кількість меду і збільшуйте кількість цукру.
    Подавайте туррон з кофе, мате, чаєм, гарячим шоколадом. Туррон також хороший зі світлими ігристими винами або міцними спеціальними винами (херес, мадера, портвейн, мускат, вермут). Особливо не захоплюйтеся цим чудовим ласощами, до речі, краще вживати в першій половині дня.