У нашому розумінні окрошка – це страва, до складу якого найчастіше входять майонез, яйця, ковбаса або м'ясо. Загалом, блюдо абсолютно не пісне. А виявляється, що є маса рецептів приготування пісної окрошки. Ось з ними ми вас і познайомимо в даній статті.
Пісна окрошка – рецепт
Інгредієнти: хлібний квас – 500 мл; гірчиця – 10 г; огірок свіжий – 180 г; варена картопля – 3 шт.; свіжий редис – 5 шт.; зелень кропу – 20 г; цибуля зелена – 40 г; сіль. Приготування Картоплю остуджуємо, чистимо і шаткуємо соломкою або кубиками. Таким же чином нарізаємо огірки і редис. Дрібненько кришимо вимиту зелень. Поміщаємо підготовлені продукти в глибоку ємність, заливаємо хлібним квасом, додаємо гірчицю, сіль і добре все це перемішуємо, а потім прибираємо на півгодинки в холод.
Окрошка пісна з горохом
Інгредієнти: сухий горох – 180 г; редис – 6 шт.; огірки свіжі – 3-4 шт.; кріп – 1 пучок; квас – 15 літра; цибуля зелена – 1 пучок; консерви «кілька в томаті» - 1 банку; сіль. Приготування Горох відварюємо до м'якості і проціджуємо. Вимитий редис і огірки шаткуємо соломкою. Зелень дрібненько кришимо. Кільку в томаті добре розминаємо. Змішуємо підготовлені продукти, вливаємо квас, солимо і добре розмішуємо. Перед подачею пісну окрошку з рибою охолоджуємо.
Пісна крихта з кальмарами на квасі
Інгредієнти: кальмари – 400 г; огірки свіжі – 190 г; зелена цибуля – 100 р; гірчиця – 1 ч. ложка; картопля – 400 г; сіль; цукор; зелень кропу; квас хлібний – 14 л. Приготування Кальмари очищаємо і після закипання варимо 3 хвилини, потім їх остуджуємо і ріжемо кубиками. Так само подрібнюємо і картоплю з огірками. Дрібненько шаткуємо вимиту зелень. З'єднайте підготовлені продукти, заливаємо хлібним квасом, додаємо гірчицю, солимо, сахарим і добре розмішуємо. Прибираємо до подачі в холод.
Як приготувати пісну окрошку?
Інгредієнти: огірки свіжі – 400 г; свіжий редис – 300 г; пророщені насіння – 150 г; сіль; зелень; лимон великого розміру – 1 шт.; оцет яблучний – 4 ст. ложки; часник – 2 зубчики; кип'ячена вода. Приготування Почнемо з приготування заправки для окрошки. Пророщені насіння кладемо в чашу блендера, додаємо часник, лимонний сік, сіль. Потім вливаємо приблизно 400 мл попередньо охолодженої кип'яченої води і все це збиваємо до однорідного стану. У підсумку вийде густа маса, дуже схожа на кефір. Вимиті огірки і редис шаткуємо кубиками або соломкою. Подрібнюємо зелень. Заливаємо овочі підготовленої заправкою. Вливаємо воду, доводячи окрошку до бажаної густоти. Додаємо яблучний оцет і добре розмішуємо.
Пісна окрошка з грибами
Інгредієнти: мочені яблука середнього розміру – 2 шт.; хрін – за смаком; кріп – 40 г; огірки свіжі – 300 г; квас білий – 15 літра; цибулю зелений – 30 р; солоні гриби рижики – 100 р. Приготування Грибочки ретельно промиваємо та нарізаємо їх дрібненько. Також подрібнюємо огірки, дрібно рубаємо кріп і цибулю. Зелень трохи підсолюємо і розтираємо за допомогою дерев'яної товкачика. Мочені яблука очищаємо від серцевинки і теж дрібно кришимо. Змішуємо інгредієнти, заливаємо охолодженим квасом, за смаком додаємо хрін і добре розмішуємо.
Окрошка з грибами пісна
Інгредієнти: хлібний квас – 1 літр; бочкові огірки солоні – 3 шт.; зелень кропу – 30 г; цибуля зелена – 1 пучок; середня буряк – 1 шт.; свіжі гриби – 200 г; хрін; сіль. Приготування Буряк відварюємо, а потім очищаємо і подрібнюємо на тертці. Відварюємо гриби, відкидаємо їх на друшляк і дрібненько кришимо. Солоні огірки ріжемо невеликими кубиками. Змішуємо інгредієнти в одній ємності, заливаємо квасом і знову розмішуємо. За смаком додаємо хрін, сіль, а також подрібнену зелень. Перед подачею пісну окрошку з квасом і грибами охолоджуємо.