Дотримуючись посту, особливо важливо зробити своє меню збалансованим і наповнити його стравами, які містять максимум необхідних елементів і вітамінів. Рекомендуємо рецепти смачних і безперечно корисних пісних супів, які можна приготувати в Великий піст.
Гарбузовий суп-пюре - пісний рецепт
Інгредієнти: гарбуз свіжа – 550 г; стебловий селера – 2 шт.; морква свіжа – 95 г; цибулина ріпчаста – 95 г; зубці часнику – 2 шт.; олія рослинна рафінована – 45 мл; пюре томатне – 65 г; перець кайенский мелений – 1 щіпка; горіх мелений мускатний – 1 невелика щіпка; перець чорний мелений – 1 щіпка; кухонна сіль – 2 щіпки. Приготування Для приготування супу нам знадобиться свіжа очищена гарбуз, яку необхідно нарізати довільними шматочками. Подрібнюємо також промиті стебла селери, очищену цибулину, часникові зубці і моркву. Тепер на прогрітому рослинному рафінованому маслі в сковороді обсмажуємо цибульку і моркву, а потім перекладаємо піджарку в каструлю. Додаємо селеру і гарбуз, заливаємо овочевим бульйоном або просто водою, щоб вона просто покрила вміст, закладаємо томатне пюре, перемішуємо і після закипання проварюємо вміст посудини до м'якості всіх овочевих компонентів.
На наступному етапі пробиваємо овочі блендером, підсолюємо за смаком, кидаємо по щіпці меленого чорного і кайенского перцю, а також мускатний горіх. Даємо знову закипіти, вимикаємо вогонь і хвилин двадцять даємо настоятися під кришкою.
Як приготувати пісний сочевичний суп?
Інгредієнти: сочевиця червона – 190 г; морква свіжа – 160 г; цибулина ріпчаста – 120 г; зубці часнику – 2-3 шт.; олія рослинна рафінована – 45 мл; паприка мелена – 2-3 щіпки; перець чорний мелений – 1 щіпка; свіжа зелень петрушки або м'яти на вибір – 3-4 гілочки; кухонна сіль – 2 щіпки. Приготування Пісний супчик із сочевиці готується дуже швидко і просто. Для цього промиту червону сочевицю заливаємо холодною очищеною водою і ставимо на плиту на середній вогонь. Одночасно пасеруємо дрібненько порізану цибулю ріпчасту і перетерту на крупній тертці моркву на рослинному масло в сковороді і додаємо в каструлю до сочевиці.
Після закипання зменшуємо вогонь і даємо страви прокипіти до готовності чечевичных зерен. Потім додаємо за смаком сіль кухонну, мелену червону паприку і чорний перець, закладаємо очищені і дуже дрібненько нарубані часникові зубці, вимикаємо вогонь і даємо страві трохи настоятися. При подачі присмачую пісний супчик свіжою зеленню петрушки або м'яти.
Пісний суп-пюре з печериць
Інгредієнти: печериці свіжі – 360 г; морква свіжа – 60 р; цибулина ріпчаста – 60 г; часникові зубці – 2-3 шт.; олія рослинна рафінована – 45 мл; борошно пшеничне – 30 г; перець чорний мелений – 1 щіпка; майонез пісний – 60 г; кухонна сіль – 2 щіпки. Приготування Печериці ретельно промиваємо, нарізаємо довільно і відварюємо в невеликій кількості води протягом десяти хвилин. Після цього виймаємо грибочки на друшляк і даємо стекти над каструлею з бульйоном.
Пасеруємо на рослинній олії цибульку з морквою, всипаємо після цього борошно і закладаємо грибочки і обсмажуємо ще кілька хвилин, додавши в кінці очищені і подрібнені часникові зубчики. Викладаємо вміст сковороди в бульйон і прогріваємо до кипіння. Потім вогонь вимикаємо пюрируем масу блендером, присмачую за смаком сіллю, перцем і пісним майонезом, перемішуємо і можемо подавати.
Пісний томатний суп
Інгредієнти: помідори у власному соку – 420 г; цибулина ріпчаста – 95-120 г; часникові зубці – 2-3 шт.; олія рослинна рафінована – 55 мл; лечо готове – 320 г; перець чорний мелений – 1 щіпка; грінки для подачі – за смаком; свіжа зелень базиліка і петрушки – за смаком; бульйон овочевий – за смаком; кухонна сіль – 2 щіпки. Приготування Очищену і нарізану ріпчасту цибулю пасеруємо в сковороді на рослинному маслі разом з гілочками базиліка і петрушки. Через пару хвилин додаємо нарізані часникові зубчики, лечо і очищені від шкірки томати у власному соку разом з рідиною. Протушиваем вміст сковороди протягом п'ятнадцяти хвилин під кришкою, а потім перетворюємо на пюре за допомогою блендера. Перекладаємо масу після цього в каструлю, доводимо до потрібної густоти додаванням овочевого бульйону, приправляємо до смаку сіллю і перцем і прогріваємо до кипіння. Подаємо томатний супчик з грінками і свіжою зеленню.