Яловичина – один з найбільш традиційних і популярних у харчуванні людини видів м'яса, вона має приємний смак, містить багато поживних речовин, а саме, білок, вітаміни і мікроелементи.
Можна готувати різні страви з яловичини, в тому числі, і варити супи.
Розповімо, як зварити смачний суп з яловичини.
Загальна ідея така: спочатку варимо м'ясо, потім додаємо в бульйон інші інгредієнти і довариваем.
Для супу більше всього підійде шматок м'якоті на кісточці, точніше, відруб ляшки, зрозуміло, добре купувати свіже м'ясо молодих тварин (жир має білий колір).
Смачний гороховий суп з яловичини на кісточці – рецепт
Інгредієнти: м'ясо на кістці – близько 600 г; горох-нут – 1 склянка; цибуля ріпчаста – 1 шт.; спеції для бульйону; корінь петрушки – 1 шт.; зелень (петрушка, кінза, кріп, цибуля); часник – 2 зубчики; сир твердий – 200 г; чорний перець мелений. Приготування Заздалегідь години за 3 (а краще з вечора на ранок) замочуємо горох-нут, а коли набубнявіє – промиваємо холодною водою і варимо окремо протягом 2-х годин приблизно. Готовність визначаємо, пробуючи на смак.
Ретельно промиваємо м'ясо (можна для зручності розрубати шматок на більш дрібні частини) і заливаємо в каструлю 15-2 літрами води. Очищаємо корінь петрушки, рубаємо його на кілька великих частин і теж закладаємо в каструлю. Ставимо каструлю на вогонь, після закипання зменшуємо його, не забуваємо знімати шум. Проварюємо яловичину при слабкому кипінні, поки м'ясо не стане м'яким і почне злегка відділятися від кістки. В останні 20 хвилин приготування бульйону цибулину і додаємо мелені спеції: лавровий лист, запашний перець горошком, гвоздику, коріандр, фенхель і ін
Бульйон повинен бути прозорим. Виймаємо м'ясо з каструлі на кісточках. Цибулину, корінь петрушки і лаврушку викидаємо. Можна процідити бульйон в іншу чисту каструльку.
М'ясо знімаємо ножем з кістки і нарізаємо дрібними шматочками. Рубаємо дрібно зелень і часник.
Розкладаємо в порційний посуд потроху м'яса та гороху-нуту, присипаємо рубаною зеленню і тертим сиром. За індивідуальним бажанням можна покласти на кожну порцію по 1 чайній ложці томатної пасти . Заливаємо гарячим бульйоном і подаємо до столу. Трохи приправляємо меленим чорним перцем і подрібненим часником. Замість хліба перед заливанням бульйоном можна закласти в тарілки дрібні домашні сухарики .
До такого незвичайного супу добре подати чарку мадери, хересу або ягідної настоянки.