Перлова крупа – надзвичайно корисний злаковий цільнозерновий харчовий продукт, що виготовляється з ячменю шляхом шліфування, то є, видалення природного верхнього шару. Перловка по калорійності близька до пшениці, містить безліч речовин дуже цінних для організму людини: вітаміни, рослинний білок, мінеральні речовини (сполуки фосфору, магнію, калію і заліза). Звичайно перловку використовують для приготування каш, різних складових начинок до складних страв і супів.
Правильно приготовані супи з перлової крупи гарні для дієтичного харчування.
Розповімо, як варити перловий суп. Слід нагадати, що пропонована нам торговими мережами перловка в основному розрізняється за «номерами» від 1 до 5 тобто за розмірами зерна (1 і 2 – найбільше зерно, зрозуміло, воно й краще для кулінарних цілей). Але, в будь-якому випадку, краще зварити перловку для супу окремо, оскільки її треба попередньо замочувати, промивати, це справа нешвидка.
Суп з перловою крупою і грибами на м'ясному бульйоні – рецепт
Інгредієнти: перлова крупа – 1 склянка; м'ясо куряче (філе з грудки) – 400 г; мелені спеції (суміш каррі, наприклад); цибуля ріпчаста – 1 шт.; печериці – 200 г; м'якоть гарбуза – 150 р.; зелень (петрушка, кінза та ін); натуральне вершкове масло – 30 г; часник – 2 зубчики. Приготування З вечора або години за 3 до приготування супу перловку заливаємо окропом. У розрахунковий час промиємо набряклу крупу холодною водою, заллємо чистою і проваримо майже до готовності (це займе хвилин 30-40). Потрібна не вся зварена перловка, решта використовуємо як гарнір для іншої страви.
Куряче м'ясо нарізаємо короткими смужками, гриби – не занадто дрібно, цибулю – чверть кільцями, м'якоть гарбуза – дрібними кубиками.
Добре розігріваємо в товстостінній каструлі або сотейнику вершкове масло (можна відразу взяти топлене) і злегка обсмажуємо разом м'ясо, цибулю та гриби. В процесі обсмажування активно маніпулюють лопаткою. Зменшуємо вогонь і дотушиваем протягом 15 хвилин (можна влити трохи води при необхідності).
Заливаємо в каструлю воду, додаємо перловку і гарбуз, проварюємо протягом 8-12 хвилин. Приправляємо суп невеликою кількістю спецій, а також подрібненим часником і зеленню. Якщо дієта дозволяє, можна заправити суп 2 столовими ложками якісної томатної пасти. Дамо супу настоятися під кришкою ще хвилин 5.
До перловому супу з м'ясом добре подати цільнозерновий грубий хліб, хлібці або домашні сухарики . Можна подати сметану в окремому посуді.
Перловий суп розсольник – рецепт
Інгредієнти: перлова крупа – 4 ст. ложки; нежирна баранина на кісточці – 1 кг; мелені спеції; цибуля ріпчаста – 1 шт.; морква – 1 шт.; картопля – 3 шт. зелень, в тому числі свіжий цибулька; часник – 2 зубчики; огірки солоні – 3 шт. (дрібні); масло вершкове – 25 г; томат-паста – 2 ст. ложки. Приготування Замочуємо перловку в окропі в окремій мисці.
Баранину з додаванням спецій варимо на малому вогні приблизно протягом 1 години 40 хвилин. Виймаємо м'ясо, знімаємо з кісточок, нарізаємо дрібними
шматочками і повертаємо в бульйон. Закладаємо в бульйон промиту перловку і нарізану картоплю, варимо близько 20 хвилин.
На сусідній конфорці в сковороді пасеруємо на вершковому маслі поросяти, ягняти моркву і цибулю. Додаємо томат-пасту і солоні огірки, нарізані дрібними брусочками. Можна ще влити 30 мл огіркового розсолу. Тримаємо на вогні під кришкою не більше 20 хвилин. Вимикаємо вогонь і додаємо в сковороду рубану зелень і часник. Переміщаємо вміст сковороди в каструлю і вимикаємо вогонь. Даємо супу настоятися хвилин 8. До слова сказати, розсольник – чудное антипохмельное засіб.