Багато хто думає, що будь-рибний суп – це вуха. Але ця думка помилкова, оскільки для юшки використовується певний обмежений набір продуктів, а в суп можна покласти різні овочі, спеції або навіть вершки. Сьогодні ми хочемо розповісти, як приготувати рибний суп з вершками. Це будуть два традиційних рецепта північній кухні.
Рецепт фінської рибного супу з вершками
Для цього супу нам потрібно рибний бульйон, який ми можемо приготувати з голови і хвоста риби, плавників, шкіри і кісток риби з додаванням овочів. Тобто можна використовувати одну рибку, філе якої піде у вже готовий суп, а з решти готуємо бульйон. Тільки з голови потрібно обов'язково видалити зябра.
Інгредієнти: картопля – 400 г; вершкове масло – 70 г; цибуля – 1 велика цибулина або 2 маленьких; лосось свіжий – 300 г; бульйон рибний – 12 л; кріп – 30 г; лимон – 1/2 шт.; вершки 33% - 200 г; перець запашний і чорний – по 5 горошин; сіль. Приготування Картоплю нарізаємо кубиками, цибулю – як можна дрібніше. Обсмажимо їх на вершковому маслі (30 г), щоб надати золотистий колір. Філе риби також поріжемо кубиками, присолим, поллємо лимонним соком, перемішати і залишимо замаринуватися. Як тільки картопля обсмажилася, пересипаємо її в каструлю і заливаємо процідженим бульйоном, солимо, варимо до готовності. Потім виливаємо вершки і висипаємо рибу. Поваримо ще хвилин п'ять, а поки порубаємо кріп. Додаємо вершкове масло, висипаємо кріп і прибираємо з вогню.
Якщо ось такий готовий суп перебити блендером, то вийде вже не традиційний фінський, але дуже смачний рибний суп-пюре з вершками.
Рецепт норвезького рибного супу з форелі з вершками
Морепродукти можна взяти на свій смак, це можуть бути мідії, креветки, кальмари і т. д. Їх можна спочатку відварити в рибному бульйоні, щоб надати йому ще більшого аромату.
Інгредієнти: рибний бульйон – 13 л; часник – 3 зубчики; морква – 1 шт.; борошно – 25 г; сметана – 85 м; лимон – 1/2 шт.; селера – 1 стебло; форель – 350 г; вино сухе біле – 200 мл; масло вершкове – 50 г; вершки - 200 мл; морепродукти – 200 г; суміш перців, зелень і сіль. Приготування У готовий киплячий бульйон на плиті додаємо порізаний пластинками часник, вино, вершки, сметану, сік лимона, суміш перців, сіль, перемішуємо, щоб бульйон став однорідним і варимо 3 хвилини. Борошно розведемо в малій кількості борошна і потихеньку виливаємо в суп, помішуючи. Філе риби поріжемо на шматочки, моркву і селеру смужками і висипаємо в бульйон. Варимо 10 хвилин, на фініші посипаємо зеленню, додаємо готові очищені і морепродукти обов'язково подаємо на стіл з традиційними житніми тостами, щедро вкриті вершковим маслом.