Кожен шанувальник домашніх пельменів неодмінно повинен обзавестися перевіреним способом приготування тіста для них. Поки одні воліють готувати круте і щільне тісто на воді, інші віддають перевагу більш м'якому продукту на основі кефіру та інших молочних продуктів. Вибрати свій рецепт тіста на домашні пельмені можна лише практикуючись і почати практику ми рекомендуємо з цього матеріалу.
Класичне тісто для домашніх пельменів - рецепт на воді
Почати пропонуємо з простою класики, інгредієнти для приготування якої вже напевно знайдуться у вас під рукою.
Інгредієнти: борошно - 355 г; вода - 230 мл; рослинне масло - 35 мл Приготування Перед тим, як зробити тісто на домашні пельмені, рекомендуємо очистити борошно від будь-якого можливого сміття шляхом попереднього просіювання. Після, з'єднайте борошно з пучкою солі і перемішайте, влийте олію і теплу воду. Температура останньої дозволить ниткам глютену розслабитися і зробить готове тісто еластичним. Перед початком розкочування тесту неодмінно слід полежати під вологою серветкою не менше півгодини, а можна і зовсім замісити його завчасно і залиште в холодильнику, попередньо обернувши плівкою.
Тісто для домашніх пельменів – рецепт на молоці
Ніжність цього тесту неможливо передати словами, а все не тільки завдяки основі з молока, але і із-за додавання одного картопляного бульби. Саме картопля робить оболонку пельменя делікатною.
Інгредієнти: борошно - 440 г; молоко - 340 мл; вершкове масло - 45 г; картопля (бульба середнього розміру) - 1 шт. Приготування Основа для такого тесту готується незвично. Молоко підігрівають з шматочком масла, а потім кладуть до нього бульба картоплі і розминають в пюре. Таке картопляне пюре змішують з борошном до утворення однорідного тіста, після чого тісто залишають повністю охолонути, розгортають на присипаному борошном столі і приступають до формування пельменів .
Заварне тісто для домашніх пельменів
Заварювання тесту допомагає зробити звичайне тісто помітно більш м'яким. Текстура у такого тесту досить в'язка, але в нарізаному вигляді з ним зручно працювати, а тому випробувати такий спосіб приготування слід неодмінно.
Інгредієнти: борошно - 375 г; вода - 235 мл; рослинна олія - 15 мл; вершкове масло - 15 р. Приготування З'єднайте борошно з хорошою пучкою солі. Воду доведіть до кипіння і змішайте окріп з обома видами масла. Влийте окріп з маслом до борошні і замісіть тісто з допомогою ложки, поки воно не збереться разом. Коли грудки тіста охолонуть до комфортної температури, зберіть їх разом і вимісіть руками разом. Готове тісто залиште на півгодини, а потім приступайте до розкочуванні, нарізці і формуванні.
Тісто для домашніх пельменів з яйцем
Якщо хочете приготувати щільне тісто, яке добре утримувало б навіть саму водянисту начинку , то доповніть стандартну суміш інгредієнтів яйцем. Яйце, як відмінний зв'язуючий компонент, допоможе не тільки з легкістю ліпити пельмені, але і варити їх не боячись перетворити тісто в кашу.
Інгредієнти: яйця - 2 шт.; борошно - 375 г; вода - 145 мл Приготування Яйця збийте з пучкою солі. До борошна влити крижану воду і збиті яйця. Перемішайте всі інгредієнти разом прямо руками. Спершу буде здаватися, що тісто вийшло надмірно крутим, але варто добре вимішати і дати відлежатися з півгодини при кімнатній температурі, як воно стане м'яким і простим у розминці. Приготування тіста для пельменів в домашніх умовах закінчено, а тому можна приступати до його нарізці і формуванні.