Пельмені – відоме мегапопулярне страва з тіста з начинкою любить переважна більшість жителів Росії та інших пострадянських територій.
Здавалося б, все просто: прісне тісто, начинка з м'ясного фаршу (зазвичай це свинина з яловичиною, іноді з бараниною або куряче м'ясо), ліпимо і варимо. А можна приготувати і більш вишукана страва – пельмені по-купецькому, розповімо, як це зробити.
Слід зауважити, купецтво в дореволюційній Росії ставилося до досить заможному соціального класу, тому рецепти страв з общекупеческого меню завжди відрізнялися особливими підходами до приготування та найвищою якістю вихідних продуктів.
Пельмені з кролика по-купецькому в горщику – рецепт
Інгредієнти: борошно пшеничне – 2 склянки; вода або молоко – 200 мл; яйце куряче – 1 шт.; Для начинки:
свіже м'ясо кролика (м'якоть) - 400 г; цибуля ріпчаста – 1 шт.; Для підливи:
вершки – 200 мл; масло вершкове – 50 г; мадера – 2 ст. ложки; гриби білі – 100 г; часник – 2 зубчики; Для подачі:
зелень (петрушка, цибулька молодий); сир тертий – 150 г; сіль, перець за смаком. Приготування Замішуємо тісто: просіяне борошно з'єднуємо з водою або молоком, додаємо дрібку солі і яйце.
М'ясо кролика перемелюємо в фарш (мясорубка з середньою насадкою, чоппер або ножем вручну). Фарш злегка присаливаем і приправляємо меленим чорним перцем.
Тісто розгортаємо в пласти, вибиваємо підкладки пробивний формою або круглим склянкою з гострим краєм, в центр кожної викладаємо шматочок фаршу, скріплюємо і защипуємо краю. Пельмені викладаємо на чисту дощечку і поміщаємо в морозильне відділення холодильника.
На сковороді розтоплюємо масло, закладаємо дуже дрібно нарізані гриби, злегка пасеруємо протягом 5 хвилин, потім вливаємо вершки і мадеру. Тушкуємо підливу під кришкою ще хвилин 15. У готову вершково-грибну підливу додаємо продавлений часник і спеції.
Відварюємо пельмені протягом 5 хвилин після закипання води і спливання (воду треба трохи підсолити). Акуратно витягаємо пельмені шумівкою і розкладаємо в порційні горщики. Заливаємо зварені пельмені підливою. Присипаємо свіжою зеленню і тертим сиром. Можна накрити горщики кришками, але це необов'язково. Не перемішуючи поміщаємо горщики в заздалегідь розігрітий духову шафу на 5-8 хвилин. Перед подачею виставляємо горщики на керамічні тарілки або дерев'яні підставки.
До пельменів купецьким з кролика подаємо міцні вина або ягідні настоянки .