Вернуться назад Распечатать

Товсті млинці на кефірі

Товсті млинці на кефірі
Крім усього іншого, ще одним плюсом випічки на кефірі є наявність в ньому молочної кислоти. Саме із-за неї, а конкретніше завдяки її реакції з содою або розпушувачем, тісто виходить дивно пишним і пористим, при цьому не опадаючи навіть після зняття зі сковороди. Довести це беремося на прикладі товстих млинці на кефірі, готувати які можна швидко і зручно, а при необхідності, тісто можна і зовсім замісити з вечора, щоб вранці заощадити час на сніданку.

Товсті млинці не кефірі


Наявність молочної кислоти в тісті може бути і плюсом, і мінусом одночасно. Останнє твердження випливає з того, що кількість цієї кислоти неможливо обчислити, а тому нерідко, кулінари змішують соду з розпушувачем, для того, щоб нейтралізувати всю кислоту без залишку і отримати максимально повітряний продукт. Так вирішили вчинити і ми.
Інгредієнти:

  • борошно - 115 г;

  • цукровий пісок - 35 г;

  • розпушувач - 1/2 ч. ложки;

  • сода - 1/2 ч. ложки;

  • кефір - 235 мл;

  • жменя горіхів пекан;

  • яйце - 1 шт.;

  • рослинне масло - 45 мл


  • Приготування
    Рівно як для приготування будь-якого іншого тіста, для даного рецепту слід спершу з'єднати сухі компоненти разом, а тому перша четвірка продуктів зі списку першими вирушають в миску.
    Далі беремося за рідини. Кефір збиваємо з яйцем, додаємо рослинне масло (воно повинно перешкоджати прилипанню тіста до поверхні розігрітій посуду). Вливаємо рідини до сухих інгредієнтів, додаємо горіхи і перемішуємо. Дотримуватися правильну техніку замішування критично важливо, оскільки вона є одним з визначальних критеріїв того, наскільки товстими і пишними вийдуть млинці на кефірі. Змішувати все краще лопаткою, а не віночком або міксером. Чим довше і ретельніше ви будете працювати над тестом, тим більше гумовим воно вийде в підсумку, а тому краще нехай в суміші залишаться невеликі грудочки борошна. Після замішування залиште тісто постояти близько півгодини, щоб борошно увібрала в себе всю вологу. Готуйте тісто до зарум'янювання.

    Товсті дріжджові млинці на кефірі


    Інгредієнти:

  • борошно - 235 г;

  • дріжджі - 10 г;

  • цукор - 15 г;

  • кефір - 290 мл;

  • вода - 75 мл;

  • вершкове масло - 65 мл;

  • яйця - 2 шт.;

  • сода - 1 ч. ложка.


  • Приготування
    Перед тим, як приготувати товсті млинці на кефірі, злегка підігрійте і підсолодіть воду. Всипте дріжджі на поверхню рідини і залиште їх до активації. Влийте дріжджовий розчин до змішаної з содою борошном. Яйця збийте з кефіром і розтопленим маслом. Влийте кефірну суміш слідом і перетворіть всі в густе тісто. Залиште для вистоювання на 40 хвилин. Тісто, що підійшло обсмажте на добре розігрітій поверхні до рум'яного кольору з обох сторін.

    Рецепт товстих заварних млинці на кефірі


    Приготування заварних млинців схоже зі схемою замішування класичного заварного тіста, тільки заварную основу слід збивати не тільки з яйцями, але і з додаванням кефіру. Готовий продукт виходить трохи щільніше інших варіантів оладок, але крім того, він відмінно тримає форму і виходить набагато пишніше.
    Інгредієнти:

  • борошно - 265 г;

  • цукор - 35 г;

  • розпушувач - 10 г;

  • сода - 5 г;
  • Товсті млинці на кефірі

  • кефір - 420 мл;

  • вода 225 мл;

  • вершкове масло - 55 г;

  • яйця - 2 шт.


  • Приготування
    У сковороду влийте воду, засипте цукровий пісок і киньте шматочки вершкового масла. Дочекайтеся, коли вода закипить. Додайте в готовий розчин просіяне з розпушувачем і содою борошно і швидко перемішайте. Як тільки борошно почне прилипати до дна і збереться в єдиний шар – тісто готове. Залиште заварную основу злегка охолонути, а потім почніть збивати її міксером, поступово додаючи спершу збиті яйця, а потім і кефір кімнатної температури. Готове тісто можна відразу обсмажувати.