Крім усього іншого, ще одним плюсом випічки на кефірі є наявність в ньому молочної кислоти. Саме із-за неї, а конкретніше завдяки її реакції з содою або розпушувачем, тісто виходить дивно пишним і пористим, при цьому не опадаючи навіть після зняття зі сковороди. Довести це беремося на прикладі товстих млинці на кефірі, готувати які можна швидко і зручно, а при необхідності, тісто можна і зовсім замісити з вечора, щоб вранці заощадити час на сніданку.
Товсті млинці не кефірі
Наявність молочної кислоти в тісті може бути і плюсом, і мінусом одночасно. Останнє твердження випливає з того, що кількість цієї кислоти неможливо обчислити, а тому нерідко, кулінари змішують соду з розпушувачем, для того, щоб нейтралізувати всю кислоту без залишку і отримати максимально повітряний продукт. Так вирішили вчинити і ми.
Інгредієнти: борошно - 115 г; цукровий пісок - 35 г; розпушувач - 1/2 ч. ложки; сода - 1/2 ч. ложки; кефір - 235 мл; жменя горіхів пекан; яйце - 1 шт.; рослинне масло - 45 мл Приготування Рівно як для приготування будь-якого іншого тіста, для даного рецепту слід спершу з'єднати сухі компоненти разом, а тому перша четвірка продуктів зі списку першими вирушають в миску.
Далі беремося за рідини. Кефір збиваємо з яйцем, додаємо рослинне масло (воно повинно перешкоджати прилипанню тіста до поверхні розігрітій посуду). Вливаємо рідини до сухих інгредієнтів, додаємо горіхи і перемішуємо. Дотримуватися правильну техніку замішування критично важливо, оскільки вона є одним з визначальних критеріїв того, наскільки товстими і пишними вийдуть млинці на кефірі. Змішувати все краще лопаткою, а не віночком або міксером. Чим довше і ретельніше ви будете працювати над тестом, тим більше гумовим воно вийде в підсумку, а тому краще нехай в суміші залишаться невеликі грудочки борошна. Після замішування залиште тісто постояти близько півгодини, щоб борошно увібрала в себе всю вологу. Готуйте тісто до зарум'янювання.
Товсті дріжджові млинці на кефірі
Інгредієнти: борошно - 235 г; дріжджі - 10 г; цукор - 15 г; кефір - 290 мл; вода - 75 мл; вершкове масло - 65 мл; яйця - 2 шт.; сода - 1 ч. ложка. Приготування Перед тим, як приготувати товсті млинці на кефірі, злегка підігрійте і підсолодіть воду. Всипте дріжджі на поверхню рідини і залиште їх до активації. Влийте дріжджовий розчин до змішаної з содою борошном. Яйця збийте з кефіром і розтопленим маслом. Влийте кефірну суміш слідом і перетворіть всі в густе тісто. Залиште для вистоювання на 40 хвилин. Тісто, що підійшло обсмажте на добре розігрітій поверхні до рум'яного кольору з обох сторін.
Рецепт товстих заварних млинці на кефірі
Приготування заварних млинців схоже зі схемою замішування класичного заварного тіста, тільки заварную основу слід збивати не тільки з яйцями, але і з додаванням кефіру. Готовий продукт виходить трохи щільніше інших варіантів оладок, але крім того, він відмінно тримає форму і виходить набагато пишніше.
Інгредієнти: борошно - 265 г; цукор - 35 г; розпушувач - 10 г; сода - 5 г; кефір - 420 мл; вода 225 мл; вершкове масло - 55 г; яйця - 2 шт. Приготування У сковороду влийте воду, засипте цукровий пісок і киньте шматочки вершкового масла. Дочекайтеся, коли вода закипить. Додайте в готовий розчин просіяне з розпушувачем і содою борошно і швидко перемішайте. Як тільки борошно почне прилипати до дна і збереться в єдиний шар – тісто готове. Залиште заварную основу злегка охолонути, а потім почніть збивати її міксером, поступово додаючи спершу збиті яйця, а потім і кефір кімнатної температури. Готове тісто можна відразу обсмажувати.