У класичному рецепті зрази з картопляного пюре готуються з фаршем, але ніхто не забороняє поекспериментувати з начинками, якщо, наприклад, ви додасте в фарш гриби, капусту або томат, зрази не перестануть бути зразами. Та й м'ясо можна використовувати різне і смак, відповідно, теж поміняється. А можна взагалі приготувати їх в духовці. Так що пропонуємо трохи змінити базовий рецепт і приготувати зрази трохи по-новому.
Як приготувати картопляні зрази з м'ясним фаршем в духовці?
Інгредієнти: картопля – 1000 м; мускатний горіх – 5 г; яйце – 2 шт.; соєвий соус – 5 ст. ложок; цибуля – 1 шт.; борошно – 1 склянка; морква – 1 шт.; фарш свинячий (або свино-яловичий) – 1/2 кг; сіль, сухий часник, спеції на вибір; панірувальні сухарі. Приготування Картоплю очищаємо і ставимо варитися, відразу не солимо, щоб не розварилася. Нарізану цибулю і натерту моркву обсмажуємо і додаємо в них фарш, трохи пізніше часник, соєвий соус, смажимо не довго, щоб фарш не став сухим. Солимо вже в кінці, щоб фарш не став жорстким. З готового картоплі повністю зливаємо воду і перетворюємо на пюре. Підсмажений фарш також подрібнюємо блендером, щоб він став ніжним і однорідним. Картоплю звичайно можна розім'яти і звичайної товкачиком, але після блендера він набагато краще ліпиться.
Трохи остиглий картоплю додаємо мускатний горіх і одне яйце, перемішуємо. Далі додаємо борошно і знову вимішуємо, даємо трохи постояти, щоб виробилася клейковина.
Руки змащуємо рослинним маслом, з картоплі формуємо коржики, на середину кладемо начинку з фаршу і запечатуємо її у картоплі, щоб не було просвітів, і картопляна маса навколо фаршу була цілісна. Кожну таку заготовку обвалюють у панірувальних сухарях і викладаємо на лист, змащений маслом. Одне яйце збиваємо і промазуємо все зрази пензликом. Готуємо в духовці з температурою 180 градусів близько півгодини, поки з'явиться коричнева скоринка.
Картопляні зрази з курячим фаршем і грибами
Інгредієнти: картопля – 2 кг; цибуля - 3 шт.; гриби – 300 г; філе куряче – 400 г; яйце – 1 шт.; борошно – 10 ст. ложок; сіль, рослинне масло, перець. Приготування Філе відварюємо і залишаємо в бульйоні. Картоплю також варимо до готовності, але всю воду зливаємо.
Гриби і цибулю ріжемо довільно і злегка обсмажуємо. Пропускаємо Через м'ясорубку картоплю, змішуємо
його з яйцем і борошном і гарненько вимішуємо. Варене м'ясо і смажені гриби також подрібнюємо за допомогою м'ясорубки, доливаємо туди трохи бульйону, щоб начинка була соковитою і перемішуємо. Не забуваємо посолити і поперчити фарш і картопляне тісто.
Ліпити зрази потрібно поки картопля ще злегка теплий, тоді він більш пластичний. Змащеними в олії руками формуємо з тіста оладок, кладемо начинку і загортаємо її в картоплю у вигляді пиріжка. Надаємо красиву форму і обсмажуємо на сковороді до бажаного кольору.