Хінкал – одне з найбільш популярних традиційних повсякденних страв у кухні Північно-Східних народів Кавказу.
Не слід плутати хінкал з грузинські хінкалі (робляться з тіста з м'ясною начинкою зразок пельменів), ці страви істотно різного типу.
Розповімо, як готувати хінкал, відомо безліч національно-регіональних рецептів (різні інгредієнти тесту та їх пропорції, а також розміри і форма).
Спочатку варять баранину або яловичину (іноді курятину). Поки м'ясо вариться, готують прісне тісто бездріжджове. Його розкочують і ріжуть на шматочки невеликого розміру. Готове м'ясо виймають з бульйону і варять шматочки тіста в бульйоні.
На стіл в окремій посуді подають: шматочки вареного м'яса, власне хінкал, бульйон в супових чашках і соус (звичайно гострий томатно-часниковий або сметанно-часниковий). Іноді хинкалы і шматочки м'яса кладуть на одне блюдо. До цього всього може бути поданий відварну картоплю.
Рецепт аварського хинкала з кукурудзяного борошна на кефірі
Інгредієнти: м'ясо нежирне (баранина, яловичина або курятина) – 600-800 г; все для бульйону – (цибулина, лавровий лист, перець горошком, гвоздика і ін мелені спеції); свіжа зелень для подачі (петрушка, кінза, базилік та ін); Для тіста:
борошно кукурудзяне – 15 склянки або трохи більше; борошно пшеничне – 1 склянка; кефір (або айран, тан) – 1 склянка; яйце куряче – 1-2 шт.; сіль – 2 щіпки; Для соусу:
томат-паста – 3 ст. ложки; лимон – 05 шт.; часник – 2 зубчики; пекучий червоний перець. Приготування М'ясо нарізаємо невеликими шматочками зручними для їжі і ставимо варитися в 15-2 літрах води. Варимо до готовності з цибулиною і немолотыми спеціями.
Тісто: з'єднуємо просіяне кукурудзяне і пшеничне борошно, додаємо кефір, сіль і яйця. Якщо тісто недостатньо круте – додайте борошна або крохмалю.
Цибулину і лаврушку з бульйону – викидаємо, м'ясо виймаємо і перекладаємо в окремий посуд.
Розкачуємо тісто в пласт примірної товщиною 1 см і нарізаємо ромбиками (сторона 3-4 см), варимо їх в
бульйоні протягом 5-8 хвилин. Коли хинкалы зварилися, витягаємо їх і проколюємо кожну виделкою (щоб не «сдувались»).
Соус: розвести томатну пасту невеликою кількістю кип'яченої води або бульйону, додаємо продавлений часник, сік лимона, присаливаем і приправляємо пекучим червоним перцем.
Подаємо все на стіл: м'ясо і хінкал на різних стравах або на одному, бульйон в порційних чашках, соус в плошці і свіжу зелень. Їмо без хліба, хинкалы і м'ясо маку в соус і запиваємо бульйоном.