Якщо у вас залишилося після вечері або застілля незатребуване, вже остигле картопляне пюре , то з нього можна приготувати неймовірно смачні картопляні пиріжки, які без сумніву, припадуть до смаку навіть самим вибагливим. Кілька варіантів такої страви пропонуємо нижче в наших рецептах.
Пиріжки з картопляного пюре з начинкою з фаршу - рецепт
Інгредієнти: м'ясний змішаний фарш (свинина і яловичина) – 450 г; картопляне пюре – 1 кг; цибуля ріпчаста – 150 г; велике куряче яйце – 1 шт.; борошно пшеничне – 60-90 г; чорний мелений перець – за смаком; сіль – за смаком; панірувальні сухарі ; рослинна рафінована масло. Приготування У картопляне пюре додаємо яйце, борошно, мелений перчик і при необхідності сіль і гарненько вимішуємо. Кількість борошна залежить від щільності пюре, чим воно рідший, тим більше муки піде для картопляного тіста.
Для начинки пасеруємо на сковороді з рафінованим рослинним маслом очищений і дрібно нарізаний ріпчасту цибулю до прозорості, а потім закладаємо м'ясний фарш і обсмажуємо, помішуючи і розминаючи грудки, до готовності. В кінці процесу смаження приправляємо масу за смаком сіллю і меленим чорним перцем.
З картопляного тіста зволоженими руками формуємо коржик, накладаємо на неї по центру начинку з фаршу формуємо круглий чи продовгуватий пиріжок, паніруємо його в сухарях і підрум'янюємо до красивого коричневого кольору на вогні середньої інтенсивності з двох сторін.
Пиріжки з картопляного пюре з грибами
Інгредієнти: картопляне пюре – 1 кг; яйця – 2 шт.; масло вершкове – 30 г; 100 г сухих грибів, 400 г свіжих; цибуля ріпчаста – 150 г; панірувальні сухарі – 150 г; чорний мелений перець – за смаком; сіль – за смаком; рослинна рафінована олія. Приготування У картопляне пюре додаємо яєчні жовтки, м'яке вершкове масло і ретельно перемішуємо. Якщо для приготування грибної начинки використовуються сухі гриби, промиваємо їх ретельно, відварюємо в трохи підсоленій воді, а потім воду зливаємо, даємо стекти, а грибну масу кладемо на обробну дошку і розрізаємо гострим ножем до отримання невеликих скибочок. На сковороді обсмажуємо спочатку очищений і подрібнений ріпчаста цибуля, а потім додаємо відварену або, якщо використовуються свіжі гриби, свіжу нарубану грибну масу і підрум'янюємо все разом протягом декількох хвилин або до готовності.
З картопляної маси зволоженими руками формуємо коржик, накладаємо в центр грибну начинку і, підвернувши краю, надаємо коржику форму довгастого пиріжка. Вмочуємо його спочатку трохи збиті білки, а потім паніруємо грунтовно в сухарях і поміщаємо в прогріте на сковорідці масло рафінована. Після підрум'янення виробів з двох сторін, витягаємо їх на серветку на кілька хвилин, а потім перекладаємо на тарілку і можемо подавати.
Як приготувати пиріжки з картопляного пюре в духовці?
Інгредієнти: картопляне пюре – 350 г; яйця – 4 шт.; молоко – 100 мл; масло рослинне – 200 мл; борошно – 900 г; дріжджі пресовані – 35-40 г; цукровий пісок – 40 г; сіль – 15 г; будь-яка начинка для пиріжків. Приготування У картопляне пюре додаємо три чверті всього масла і ретельно перемішуємо. В тепленькому молоці розпускаємо дріжджі, цукровий пісок і залишаємо до освіти пінної шапочки на кілька хвилин. Яєчні білки збиваємо з сіллю до щільної піни, змішуємо з дріжджовий сумішшю і картопляною масою, а потім, поступово підсипаючи просіяне борошно, вимішуємо тісто. Воно має бути м'яким, приємним на дотик і
нітрохи не крутим. Поміщаємо його в промазану рослинним маслом ємність і залишаємо в теплі до збільшення в об'ємі вдвічі.
Після цього підійшов картопляного тіста формуємо пиріжки традиційним чином. Скачуємо кульки, формуємо з них коржики, наповнюємо начинкою і ліпимо пиріжки. Розміщуємо вироби на деко, заздалегідь промазав його рафінованим маслом, даємо деякий час підійти, а потім промазуємо жовтком і визначаємо в заздалегідь прогріту духовку. Температурний режим для випікання встановлюємо на рівні 190 градусів. Як тільки пиріжки підрум'яняться, можна витягати їх з духовки і, прикривши рушником, дати постояти хвилин десять.