Хачапурі не потребує особливого представлення. Ці прості коржики з сиром настільки запали в серце їдцям зі всього світу, що встигли стати класикою світової кухні. Рецепти приготування хачапурі ми маємо намір детально розібрати нижче.
Хачапурі по-аджарськи – рецепт приготування
Найпопулярніші різновиди хачапурі – имеритинские, в яких начинка закочується в коржик як в хычинах, і аджарські – відкриті «човники» з сиром і яйцем. Останні готуються трохи складніше, але і виходять куди більш мальовничими.
Інгредієнти: Для тіста:
сухі дріжджі - 1 ч. ложка; щіпка цукру; вода - 145 мл; оливкова олія - 15 мл; борошно - 240 р. Для начинки:
яйця - 3 шт.; сир сулугуні - 120 г; сир імерулі - 120 г; вершкове масло - 25 р. Приготування В основі – базове дріжджове тісто, для якого необхідно розвести дріжджі в злегка підсолодженої теплій воді, потім дочекатися їх активізації (коли на поверхні з'явиться пишна шапка), влити оливкову олію і з'єднати все з борошном. Готове тісто залиште на 10 хвилин, а потім сформуйте у човник.
Поки тісто підходить вдруге, прийміть за начинку, для якої слід розтерти обидва види раскрошенного сиру з парою яєць і вершковим маслом. Готову сирну суміш розподіліть по коржику, повторюючи його форму, але відступаючи пару сантиметрів від краю. Поверніть краю.
Приготування хачапурі з сиром займає від 10 до 12 хвилин при 250 градусах. Потім поверх сиру виливається яйце блюдо і повертається в духовку до тих пір, поки білок яйця не схопиться. Перед подачею зверху кладеться ще один шматочок вершкового масла.
Приготування хачапурі з листкового тіста з сиром
Приготування класичних аджарських хачапурі в домашніх умовах може здатися трудомістким, але якщо ви поспіхом хочете поласувати грузинськими коржами з сиром, то використовуйте вже готове листкове тісто як основу.
Інгредієнти: листкове тісто - 2 аркуша; яйця - 2 шт.; сир сулугуні - 235 г; сир адигейський - 260 р. Приготування Натріть сири і змішайте їх з одним з яєць. Розкачайте обидва пласта тіста, наріжте на великі квадрати і розподіліть начинку поверх кожного з них. Чотири краї тіста зберіть конвертом і змастіть поверхню отриманих слойок яйцем. Залиште все в розігрітій до 200 градусів духовці півгодини.
Рецепт швидкого приготування хачапурі на сковороді
Ще швидше можуть готуватися і класичні имеритинские хачапурі, якщо використовувати сковороду замість плити для їх приготування. Основа тут теж буде дріжджовий, але на виході тісто вийде не таким пишним, як у випадку з аджарскими хачапурі, за рахунок досить тонкої розкочування.
Інгредієнти: Для тіста:
молоко - 265 мл; дріжджі - 10 г; борошно - 320 г; цукор - 5 р. Для начинки:
яєчні жовтки - 2 шт.; вершкове масло - 65 г; імеретинський сир - 620 р. Приготування Як і зазвичай, починаємо приготування з тіста. Підігрійте молоко до температури трохи вище кімнатної і розведіть в ньому цукровий пісок. До підсолодженому молочку всипте дріжджі. Борошно з'єднайте з пучкою солі і
влийте дріжджовий розчин. Готове тісто добре обімніть і розділіть на кульки однакового розміру.
Розітріть жовтки з тертим сиром і половиною м'якого вершкового масла. Розкачайте кожен з кульок в невелику коржик, в центрі якої розмістіть порцію начинки. Зберіть краю тесту разом і переверніть млинець швом вниз. Повторно розкачайте все диск, що підходить за розміром до сковороді, в якій він буде випікатися. Працюйте качалкою акуратно, рухаючись від центру до периферії, щоб не прорвати тонкий шар тіста. Тепер розігрійте суху сковороду, викладіть на неї корж і підрум'яньте з обох сторін. Готові хачапурі змастіть вершковим маслом.