Єдиного рецепту хачапурі не існує, як наприклад немає єдино правильного рецепту українського борщу, хачапурі печуть у формі кола і у формі човника, традиційно хачапурі це сирний бездріжджовий пиріг, але сир в різних регіонах кладуть різний. А крім того хтось вигадав рецепти з лаваша, вирішивши собі та іншим полегшити життя на кухні, два таких рецепта ми вам і пропонуємо.
Рецепт лінивих хачапурі з лаваша з сиром і сиром на сковороді
Інгредієнти: лаваш тонкий – 400 р; сир твердий – 150 г; сир – 150 г; яйце – 1 шт.; сметана – 1 1/2 ст. ложки; масло рослинне – 20 г; кріп – 1 пучок. Приготування Для начинки, розімніть сир виделкою, сир подрібніть на тертці. Сир повинен бути не водянистий, а розсипчастий, сухуватий, але в теж час досить жирний. Сир можна вибрати як звичайний російський, так і моцарелу або підкопчений сулугуні, все на ваш вибір і смак. Сир підсолити, але не забувайте, що сир може бути солоний і вимісіть все разом. Потім додайте сметану і добре перемішайте, після чого введіть яйце і ще раз ретельно вимісіть. Кріп вимийте і обсушіть в рушник, потім порубаєте якомога дрібніше і додайте до сирно-сирної суміші і ще раз скрупульозно і ретельно вимісіть.
Лаваш для приготування повинен бути свіжим, м'яким і не ламатися. Якщо він підсох, його можна збризнути водою і покласти в рушник на 20 хвилин. Лаваш необхідно порізати на прямокутники 10 см на 15 см і розкласти заготовки. Викладати на них начинку потрібно так, щоб вона розташовувалася смужкою з однієї короткої сторони лаваша і займала лише одну третину прямокутника, також ця смуга з начинки повинна не доходити за 1 см до кожного краю лаваша. Після чого вам залишається тільки скрутити рулетом лаваш з начинкою і трохи приплюснути його, але не видавивши начинку. У вже змащену маслом і трохи прогріту сковороду викладіть хачапурі і смажте до золотистої скоринки.
Хачапурі з лаваша з сиром
Інгредієнти: лаваш тонкий – 3 шт.; сир твердий – 150 г; сир адигейський – 150 г; яйце – 2 шт.; кефір – 1 склянка; сіль – 1/4 ч. ложки. Приготування У сковорідку (тільки без ручки) або у форму для духовки, викладіть лаваш, краю повинні підніматися вгору на 5 сантиметрів вище форми, інше можна обрізати. Виріжте з лаваша 2 кола діаметром вашої форми для запікання або сковорідки. На перший шар лаваша покладіть трохи подрібненого твердого сиру, а зверху покладіть один з вирізаних кіл. У мисці з'єднайте
яйця з кефіром, присолите і ретельно вимісіть довівши до однорідності. Обидва сиру подрібніть і перемішайте. Сумішшю з кефіру і яєць промажте верхній лаваш, що знаходиться в сковорідці і покладіть шар сиру. Тепер порвіть залишився лаваш на невеликі шматки, вимочити їх у суміші і покладіть зверху сиру. Потім знову викладайте шар з сирів, загорніть верхні краї нижнього лаваша, промазавши їх сумішшю, а потім покладіть зверху другий вирізаний круг з лаваша і вилийте на нього суміш, що залишилася. А за бажанням можна ще посипати подрібненим твердим сиром. Після чого витримайте в духовці 30 хвилин при 175 градусах.