Класичні страви, на кшталт гусака з яблуками, запеченого в духовці, заслуговують з'являтися на наших святкових столах хоча б раз у році. Новий рік – ідеальний привід запекти гусака в додатку ароматних прянощів, улюбленого гарніру і кислуватих яблук. Кілька цікавих рецептів ми опишемо далі.
Гусак, фарширований яблуками в духовці
У цьому рецепті, разом з яблуками, в порожнину птиці відправиться гарнір з рису. Таким чином, по закінченню готування, на вашому столі буде красуватися не тільки сама птиця, але і смачне доповнення до неї.
Інгредієнти: гусак - 25-3 кг; морква - 95 г; гілочки чебрецю - 3 шт.; цедра одного апельсина; ріпчаста цибуля - 110 г; вершкове масло - 55 г; яблука - 860 р; часникові зубки - 3 шт.; мед - 35 мл; рис (відварений) - 2 ст. Приготування Обполосніть і гарненько обсушіть птицю. Останній крок надзвичайно важливий для досягнення рум'яної скоринки. Гусака натріть щедрою пучкою солі і поставте в духовку на 20 хвилин при 200 градусах. В середині приготування переверніть тушку зі спини на грудку. Попереднє запікання дозволить позбутися від надлишків жиру. Витопився жир злийте, а саму птицю полийте сумішшю меду з водою в рівних пропорціях.
Спасеруйте овочі, додайте чебрець, цедру і шматочки яблук. Змішайте пасеровку з рисом і наповніть начинкою порожнину гусака. Зв'яжіть гомілки птиці. Приготування гусака з рисом і яблуками в духовці займає різний час, що залежить від розмірів птиці, розрахувати його можна за простою формулою: 15 хвилин на кожні півкіло ваги. Якщо ви боїтеся пересушити птицю, то запікайте гусака з яблуками в духовці в рукаві за аналогічною схемою.
Рецепт приготування гусака з яблуками в духовці
Тушку також можна обробити на шматки і томити в духовці з бульйоном і вином. Виходить вишукане гаряче, відповідне до будь-якого гарніру.
Інгредієнти: тушка гусака; ріпчаста цибуля - 180 г; яблука - 180 г; морква - 180 г; гілочки чебрецю - 4 шт.; лист лавра; зірочки анісу - 3 шт.; біле вино - 210 мл; курячий бульйон - 340 мл; борошно - 10 р. Приготування Перед тим, як приготувати гусака з яблуками в духовці, розріжте птицю, натріть шматочки сіллю і підрум'яньте. Злийте надлишки жиру практично повністю, а на залишках спасеруйте овочі з яблуками близько 5 хвилин. Покладіть трави і прянощі, залийте блюдо вином і залишити ще на 5 хвилин. Підсипте борошно, перемішайте і влийте бульйон. Залиште посуд з птицею і овочами нудитися в духовці два з половиною години при 190 градусах.