Сьогодні ми будемо готувати дуже смачні тюфтельки в томатно-сметанному соусі в духовці на сковороді. Основою цього приголомшливого домашнього страви може бути будь-рис і м'ясо будь-якого сорту, будь-то свинина або птах. Про подробиці приготування тефтелькою розповідаємо в наших рецептах.
Тефтелі з рисом в томатно-сметанному соусі в духовці
Інгредієнти: рисова крупа – 100 г; м'ясо для фаршу – 650 г; ріпчаста цибуля – 220 г; морква – 85 м; часник – 1-2 зубчики; бульйон або вода – 245 мл; паста томатна – 85 м; сметана – 85 м; майонез – 85 м; борошно – 30 г; рафінована рослинна олія; спеції; горошини запашного перцю; лавровий листочок; мелений чорний перець; сіль. Приготування Спочатку ставимо варитися рисову крупу в підсоленій воді, та коли рисинків будуть практично готові, зливаємо масу на друшляк, промиваємо і даємо гарненько стекти.
Поки рис вариться, готуємо інші компоненти для тефтелькою. Для цього промите і обсушенное м'ясо розрізаємо на шматочки і пропускаємо через м'ясорубку, чергуючи з попередньо очищеним і крупно нарізаною ріпчастою цибулею (половиною від загальної кількості) і часником. Вимиту моркву очищаємо і пропускаємо через середню тертку, а залишився цибулю шаткуємо дрібненькими кубиками.
Змішуємо трохи остиглий рис з фаршем, додаємо майонез за смаком сіль, мелений чорний перець і перемішуємо. Відбиваємо масу трохи в мисці для кращого зв'язування компонентів між собою і формуємо з неї круглі тюфтельки. Укладаємо їх одним шаром у форму для запікання і приступаємо до створення соусу. Для цього пасеруємо на рослинній олії кубики цибулі до прозорості, а потім додаємо моркву і смажимо, помішуючи, до м'якості. Тепер додаємо борошно, обсмажуємо все разом протягом хвилини, додаємо томатну пасту, сметану і вливаємо гарячий бульйон або воду. Приправляємо масу сіллю, перцем, спеціями, кидаємо лавровий лист і горошини запашного перцю, прогріваємо, помішуючи, до кипіння і заливаємо їм тюфтельки у формі. Закриваємо форму кришкою або затягуємо фольгою і розміщуємо в заздалегідь розігрітій до 195 градусів духовій шафі на п'ятдесят хвилин.
Курячі тефтелі в томатно-сметанному соусі на сковороді
Інгредієнти: курячий фарш – 575 г; крупа рисова – 100 г; ріпчаста цибуля – 160 г; морква – 100 г; яйце – 1 шт.; сметана – 120 г; паста томатна – 120 г; кетчуп – 40 г; бульйон – 350 мл; цукор – за смаком; лаврове листя – 2 шт.; запашний перець горошком – 3 шт.; масло вершкове – 50 г; рослинна рафінована олія; борошно; мелений чорний перець; сіль. Приготування Відварену до готовності рис змішуємо з курячим фаршем, додаємо яйце, сіль, перець, дрібненько нарізану ріпчасту цибулю (половину всієї кількості).
Все гарненько змішуємо, відбиваємо і формуємо з отриманої маси тефтелі. Укладаємо їх в сковороду і готуємо соус для заливки. Пасеруємо дрібненько нарізану ріпчасту цибулю і перетерту на тертці моркву до м'якості, потім додаємо томатну пасту, сметану, кетчуп і бульйон, додаємо сіль, цукор, всі спеції і доводимо суміш борошном до бажаної густоти. Прогріваємо її до кипіння, виливаємо до тефтелі, прикриваємо сковороду кришкою і тушкуємо після закипання на тихому вогні протягом тридцяти хвилин.
Для більш насиченого смаку тефтелі можна попередньо обсмажити на вершковому маслі з усіх боків, а потім протушкувати в соусі.