Борщ – популярний в Росії і деяких країнах Східної Європи суп заправного типу (на кшталт борщу ), може бути приготований на основі бульйону, квасу або на кисломолочні продукти (кефір, кисле молоко, сметана, йогурт ). Частіше свекольники – подають холодними, але можливі варіанти.
Як приготувати класичний гарячий суп борщ з м'ясом і яйцем?
Інгредієнти: яловичина чи не занадто жирна свинина – 400 г; цибуля ріпчаста – 1 шт.; спеції для бульйону (лавровий лист, насіння кмину, фенхелю і коріандру, перець-горошок, гвоздика); картопля – 5 шт.; молода буряк– 2 шт.; морква – 1 шт.; оцет столовий натуральний – 1 ст. ложка; зелень свіжа (петрушка, кріп, кінза); зелений цибулька – 5-8 пір'я; часник – 3 зубчики; пекучий червоний перець; жир (свинячий, курячий або масло); яйця курячі; сметана для подачі. Приготування М'ясо наріжемо невеликими шматочками і будемо варити майже до повної готовності в 15 літрах води зі спеціями для бульйону (потім лавровий лист викинемо). У бульйон закладемо очищену картоплю, нарізану середніми шматочками, проваримо протягом 15 хвилин.
Підготуємо овочі: цибулю і моркву наріжемо досить дрібно, а буряк – соломкою. Спассеруем на жирі цибулю на сковороді, потім додамо моркву і буряк, протушкуйте протягом 15 хвилин, наллємо оцет і додамо пекучий червоний перець. Перемішаємо.
Яйця зваримо круто окремо в кількості 05-1 штука на 1 порцію.
Подрібнити зелень і часник.
Далі розберемося, як зварити борщ з м'ясом. У каструлю з бульйоном, м'ясом і майже готовим картоплею закладаємо вміст сковороди (буряково-цибульно-морквяну суміш). Можна додати 2 ст. ложки томат-пасти. Якщо від буряка залишилася свіжа молода бадилля, буде корисно використовувати і її – подрібнити і покласти в каструлю. Проварюємо суп протягом 2-5 хвилин після закипання. Прикриваємо каструлю кришкою і залишаємо на 10 хвилин, нехай настоюється.
Розливаємо готовий борщ в порціонну
посуд, в кожну тарілку кладемо 1-2 половинки вареного яйця, приправляємо часником і зеленню. Сметану подаємо в окремому посуді.
В альтернативному варіанті, до гасіння буряка з морквою та цибулею, її можна попередньо окремо проварити або запекти в духовій шафі прямо в шкірці (у будь-якому випадку, час приготування – 40-60 хвилин, не більше, інакше буряк втратить значну частину своїх цілющих властивостей).
Гарячий борщ з м'ясом – хороший варіант першого обідньої страви, до нього можна подати чарку старкі або кминної гіркої настоянки.