Під борщем розуміють одночасно два перші страви різних по складу, способу приготування і смаку. Один подається в гарячому, а другий в холодному вигляді. Єдиним основним і незамінним компонентом цих супів є буряк, звідки і назва страви.
З наших рецептів ви дізнаєтесь, як правильно приготувати обидва види і борщів зелених. Кожен з них вам неодмінно сподобається.
Як приготувати класичний гарячий суп борщ?
Інгредієнти: буряк столовий середнього розміру – 2 шт.; яловичина або свинина – 450 г; морква – 75 г; ріпчаста цибуля – 75 г; бульби картоплі середнього розміру – 4 шт.; рослинна рафінована олія – 35 мл; свіжа зелень петрушки і зелений лук – за смаком; оцет 6% – 30 мл; паста томатна – 50 г; лаврове листя – 2 шт.; горошини запашного перцю – 2 шт.; мелений чорний перець – за смаком; сіль – 140 г; цукровий пісок – 10 г; сметана. Приготування Буряк моєму ретельно і відварюємо до повної готовності. Промите м'ясо нарізаємо на шматочки середнього розміру, заливаємо двома літрами очищеної води, визначаємо на вогонь і доводимо до кипіння. Знімаємо піну ретельно, зменшуємо вогонь і варимо до м'якості.
Поки вариться м'ясо, готуємо належним чином овочі. Очищаємо і шаткуємо невеликими кубиками бульби картоплі, ріпчасту цибулю та моркву, а відварену буряк чистимо і подрібнюємо соломкою.
По готовності м'яса закладаємо в бульйон картоплю і варимо до м'якості. Тим часом пасеруємо до прозорості на олії цибулю, потім додаємо моркву, а через три хвилини томатну пасту. Вливаємо також дві-три столові ложки бульйону і припускаємо овочі на помірному вогні ще три хвилинки. Тепер приправляємо заправку чайною ложкою солі, меленим чорним перцем, цукровим піском, вливаємо оцет, кидаємо соломку буряків і ще трохи протушиваем.
Коли картопля буде готовий, викладаємо заправку в каструлю, кидаємо горошини чорного і духмяного перцю, листя лавра, нарубану зелень петрушки, підсолюємо за смаком і проварюємо борщ ще пару хвилин.
По готовності даємо страві настоятися п'ять хвилин, і подаємо зі сметаною і дрібно нарубаними пір'ям зеленого лука.
Як приготувати холодний борщ?
Інгредієнти: буряк столовий – 750 г; варена ковбаса або відварне м'ясо – 275 г; яйця – 4 шт.; зелена цибуля – 190 г; зелень петрушки і кропу – 1 пучок; свіжі огірки – 275 г; сметана – 250 г; кислота лимонна – 1/4 ч. ложки; сіль – 10 г або по смаку; цукровий пісок – 15 г або по смаку. Приготування Спочатку відварюємо до готовності, окатываем холодною водою і очищаємо яйця і якщо для і борщів зелених використовується м'ясо, то відварюємо до м'якості і його. Тим часом дрібно рубаємо попередньо вимиту і обсушену зелень, пір'я зеленої цибулі, очищені від шкірки свіжі огірочки і варену ковбасу (чи м'ясо). Зелень кладемо в миску, приправляємо сіллю, розминаємо дерев'яною ложкою, змішуємо з іншими нарізаними компонентами і залишаємо в холодильнику приблизно на одну годину.
Не гаючи часу, гарненько промиваємо, очищаємо і відварюємо до м'якості буряк у півтора літрах очищеної води. Потім виймаємо плоди з відвару, остуджуємо, нарізаємо кубиками або пропускаємо через крупну тертку і повертаємо в остиглий відвар. Присмачую основу і борщів зелених сіллю, цукровим піском і лимонною кислотою і перемішуємо. Потім закладаємо інші компоненти страви, діставши їх з холодильника, і знову ставимо охолоджуватися.
При подачі в кожну тарілку і борщів зелених кладемо по великій їдальні ложці сметани і перемішуємо. Якщо ви не збираєтеся зберігати холодний борщ, то можна заправити сметаною весь вміст каструлі і розлити по тарілках.
Насправді у кожної господині свій рецепт і борщів зелених і дуже часто варіанти значною мірою відрізняються за складом і смаком. Одні готують страву без ковбаси і м'яса, або кладуть з яєць тільки білки, інші роблять борщ на кефірі або сироватці без лимонної кислоти з картоплею, а деякі вважають за краще додавати в блюдо бурякову бадилля або щавель. Ви теж можете експериментувати зі складом страви і знайти варіант, найбільш відповідний до смаку саме вам.