Розсольник – один із старовинних рецептів перших страв, що дійшли до нашого часу, не втративши своєї популярності. Навіть з назви страви зрозуміло, що розсольник відноситься до класу розсільних супів – тобто солонувато-кислих супів, що готуються з додаванням огіркового розсолу. Кількість останнього зазвичай варіюється в залежності від смакових уподобань споживача. Крім розсолу в бульйон відправляють подрібнені солоні огірки, коренеплоди, картопля, овочі і крупи. Крупу в розсольник підбирають у відповідності з м'ясними інгредієнтами: перлову крупу беруть тоді, коли суп варять на яловичині, а рис, якщо в супі буде птах і її тельбухи. Нижче ми втілимо кілька рецептів розсольнику з рисом і огірками в класичних і не зовсім традиційних варіаціях.
Розсольник з рисом і солоними огірками
Почати пропонуємо з самого традиційного рецепту розсольнику, що готується з додаванням курячих потрухів. У числі останніх може бути суміш з печінки, шлунків, серця і нирок, або кожен з м'ясних інгредієнтів окремо.
Інгредієнти: вершкове масло - 45 г; ріпчаста цибуля - 235 г; картопля - 410 г; морква - 90 г; корінь селери - 55 г; рис - 1/2 ст.; солоні огірки - 480 м; огірковий розсіл - 85 мл; лист лавра - 1 шт.; перець горошком - 5 шт.; курячі потрухи - 490 г; курячий бульйон - 2 л. Приготування Підготуйте пороху, ретельно промивши їх. У киплячий бульйон покладіть кубики картоплі і рис, варіть до м'якості. Тим часом спасеруйте інші подрібнені овочі в вершковому маслі, влийте огірковий розсіл і приберіть з вогню. У бульйон покладіть лавр і перець, всипте потрухи і проваріть їх 10-15 хвилин. Додайте овочі з огірками і розсолом, після чого зменшіть жар і доведіть їх до повної готовності. Іноді, в самому кінці приготування, для більшої густоти, в суп додають яєчний жовток. Попередньо жовток швидко збивають з невеликою порцією киплячого бульйону, а потім вливають до решти супу і перемішують. При бажанні суп можна доповнити улюбленої свіжою зеленню.
Розсольник з рисом і маринованими огірками – рецепт
Інгредієнти: вода - 28 л; курячі стегенця - 2 шт.; ріпчаста цибуля - 160 г; морква - 85 м; картопляні бульби - 4 шт.; томат - 95 г; солоні огірки - 175 г; розсіл - 165 мл; сметана - 35 г; рис - 3/4 ст. Приготування Ми почнемо приготування супу з нуля, а тому спершу зваримо бульйон з пари курячих окостів. Занурте окости в холодну воду і варіть на сильному вогні 50 хвилин, періодично знімаючи шум з поверхні. Вийміть відварну курятину і розберіть м'ясо на шматочки. Додайте в суп кубики картоплі і рис. Одночасно з цим спасеруйте моркву з цибулею на іншій сковороді. Додайте до зажарки томат і солоний огірок, після пари хвилин влийте розсіл і бульйон. Варіть овочі разом близько 10 хвилин, потім покладіть ложку сметани і перемішайте. Додати засмажку в бульйон разом з курятиною.
Готуємо суп з рисом і огірком ще 5-7 хвилин, потім знімаємо з вогню і готуємо ще 10 хвилин, щоб суп встиг настоятися.
Розсольник з маринованими огірками і рисом
Цей розсольник далеко пішов від класики, але заслуговує місця в списку ваших улюблених рецептів з-за свого дивного смаку і текстури. Останні можливі завдяки додаванню в бульйон суміші сметани з борошном, яка робить страву більш кремоподібним.
Інгредієнти: курячий бульйон - 21 л; картопля - 510 г; ріпчаста цибуля - 210 г; морква - 160 г; солоні огірки - 290 г; вершкове масло - 55 г; борошно - 115 г; сметана - 230 мл; вода - 55 мл; розсіл - 470 мл; рис - 2/3 ст. Приготування Спасеруйте всі овочі разом, потім в розсолі 10 хвилин і додайте в бульйон. Як тільки бульйон закипить, всипте рис і варіть до м'якості. У фіналі розведіть в супі суміш сметани, води і борошна. Коли суп з рисом і огірками загусне, прибирайте його з вогню.