До м'яса часто подають різні соуси, куплені готовими або приготовані самостійно, що, звичайно ж, краще.
В домашніх умовах до м'яса можна приготувати вишукані оригінальні соуси з плодів стиглої калини, вони більше всього підійдуть до свинини або курки.
У плодах калини міститься безліч корисних речовин, а саме: вітаміни С і Р, органічні кислоти, пектин, каротин і дубильні речовини. Регулярне сезонне включення в меню калини покращує травлення, стан видільної системи, загальний стан організму і підсилює імунітет. Ну, і крім того, соуси, з калини – це просто смачно, не кажучи вже про чудовий яскравому кольорі. Тобто, страви, приправлені калиновими соусами, дуже ефектно виглядають на столі.
Як приготувати соус з калини?
Щоб зберегти містяться в плодах калини корисні речовини соус в процесі приготування не будемо нагрівати і, тим більше, варити.
Смак стиглих плодів калини кисло-гіркуватий, щоб надати соусу більш об'ємний повнотіла смак і компенсувати гіркоту додамо цукор або мед.
Інгредієнти: калина червона – 2 кисті; цукор – 1 ст. ложка; вода кип'ячена холодна – 30-50 мл Приготування Промиємо ягоди на кистях і злегка залишимо, а краще почекаємо 2 години. Потолчем-помнем ягоди з цукром так, щоб вони пустили сік, додамо трохи води, перемішати, щоб цукор розчинився. Протремо масу через сито. Те, що залишилося, загорнемо в чистий подвійний марлевий клапоть і отожмем.
Ось, соус готовий. Цю смачну вітамінну приправу легко приготувати навіть в похідних умовах, на полюванні, наприклад, або на пікніку. Часто у таких ситуаціях калину можна зірвати прямо з гілки (без сита вже як-небудь можна обійтися).
Гострий соус з калини до м'яса - рецепт
Цей рецепт, деяким чином, складніше, ніж попередній.
Передбачається, що в гострому соусі повинні бути такі інгредієнти, як часник і пекучий червоний перець. Щоб аромати і смаки часнику, калини і перцю поєднувалися, включаємо до складу соусу лимон.
Інгредієнти: калина червона – 2 кисті; мед натуральний – 1-2 ст. ложки; часник – 2 зубчики; перець червоний; лимон. Приготування Плоди калини потолчем-подавим і протремо на ситі, таким чином, відокремлюючи кісточки від решти. Залишився в ситі отожмем через марлю.
Додамо до соку калини, сік лимона, продавлений часник і червоний перець. Ще раз процідимо, додамо мед і перемішати. Густоту соусу можна регулювати додаванням води.