Добре підібраний соус вигідно підкреслить смак яловичини і додасть блюдам з неї пікантності, оригінальності та неповторності.
Пропонуємо кілька варіантів приготування соусу для яловичини, з яких ви зможете вибрати для себе найбільш привабливий, а також розповімо, як приготувати яловичину в кисло-солодкому соусі.
Вишневий соус для стейка з яловичини
Інгредієнти: вишневі ягоди без кісточок – 290 г; червоне сухе вино – 190 мл; екстракт ванілі – 1 г; гвоздика – 1 бутон; цукровий пісок – 30 г; борошно кукурудзяне – 60 г; сіль – за смаком. Приготування В ковшике або каструльці з'єднуємо вино, цукровий пісок і вишневі ягоди без кісточок. Додаємо сіль, ванільний екстракт, гвоздику, ставимо на плиту і прогріваємо масу до кипіння. Витримуємо соус на вогні, помішуючи, кілька хвилин, а потім додаємо кукурудзяне борошно, розмішуємо і даємо охолонути.
Сирний соус для яловичини в духовці
Інгредієнти: вершки – 120 мл; пармезан або інший твердий сир – 120 г; гірчиця діжонська – 30 г; сіль – за смаком; мелена суміш перців – за смаком. Приготування Вершки прогріваємо до кипіння, помішуючи, додаємо пропущений через тертку сир і даємо йому повністю розпуститися. Додаємо за смаком мелений чорний перець і сіль і знімаємо з вогню. При бажанні можна додати також свіжу подрібнену зелень і прянощі на свій смак.
Такий соус можна використовувати як при подачі відвареної або запеченої в духовці яловичини, так і заливати їм яловичину в формі перед запіканням. Як доповнення до м'яса у такому випадку дуже до речі будуть грибочки.
Апельсиновий соус до яловичині - рецепт
Інгредієнти: апельсини – 250 г; сухе вино – 75 мл; рослинне масло – 35 мл; вершки – 55 мл; цибуля ріпчаста – 75 г; мелена суміш перців – за смаком; сіль – за смаком. Приготування На прогрітій з рослинним маслом сковороді обсмажуємо до прозорості дрібненько порізану цибулю, потроху вливаємо, помішуючи, вино, додаємо цедру і сік апельсина, сіль і мелену суміш перців і витримуємо на вогні до загусання. Потім вливаємо вершки, регулюємо ще раз смак сіллю і перцем, знімаємо соус з вогню й даємо охолонути.
Яловичина в кисло-солодкому соусі - рецепт
Інгредієнти: вирізка яловича – 450 г; мед – 60 г; паста томатна – 60 г; цибуля ріпчаста – 90 г; соєвий соус – 90 мл; часник – 1-2 зубчики; вода – 90 мл; сік одного лимона; рослинна рафінована олія. Приготування Яловичу вирізку промиваємо, обсушуємо, ріжемо на тоненькі брусочки і обсмажуємо з півкільцями цибулі на прогрітій з рослинним маслом сковороді протягом двадцяти хвилин.
Тим часом змішати томатну пасту, соєвий соус, воду, натертий часник, сік одного лимона, гарненько перемішуємо і додаємо отриманий соус до смаженій м'ясу. Присмачую страву за смаком сіллю, меленим чорним перцем, перемішуємо і припускаємо під кришкою на слабкому вогні, періодично помішуючи, протягом двадцяти хвилин.