Качине м'ясо займає друге місце по популярності після курячого. Друга сходинка дісталася утятине з-за високого вмісту жиру, який слід вміти правильно витопити, щоб при цьому не пересушити м'ясо. І якщо запікання птиці може зажадати від вас певного кулінарного досвіду, то гасіння під силу навіть новачкам. Кількома простими і цікавими рецептами качки тушкованою шматочками ми поділимося нижче.
Качка, тушкована з шматочками яблуками
Качка і яблука – класичне поєднання, яке послужить вам гарну службу в випадку, якщо ви не хочете ризикувати і дивувати гостей незвичними смаковими комбінаціями. У цьому рецепті ми доповнимо блюдо коріандром і парою паличок кориці для того, щоб птах мала виражений пряний аромат.
Інгредієнти: качині ніжки - 2 шт.; яблука - 210 г; яблучний сік - 245 мл; ріпчаста цибуля - 95 г; палички кориці - 2 шт.; коріандр - 1/2 ч. ложки; вода - 115 мл Приготування Як ми зазначили вище, качка дуже багата підшкірним жиром, а тому перед тим, як приступати до гасіння, птицю необхідно обсмажити, щоб надлишки жиру вытопились. Обріжте звисаючий з країв шкіри жир і покладіть шматочки качки в розігріту сковороду. Обсмажуйте до тих пір, поки шкірка добре не підрум'яниться. Перекладіть ніжки в жаровню, влийте ложку вытопившегося жиру і додайте шматочки яблук і цибулі. Покладіть прянощі. Залишився жир можна злити в баночку і зберігати, використовуючи для інших рецептів.
Залийте вміст жаровні сумішшю води та соку, додайте посуд в духовці і залиште все гаситься протягом 1 години 10 хвилин. Протягом гасіння пару раз загляньте під кришку жаровні, стежачи за тим, щоб з посуду не випарувалася вся рідина. Качка, тушкована шматочками в духовці подається відразу ж після приготування, тільки не забудьте позбутися паличок кориці.
Качка, тушкована шматочками з картоплею
Цей простий рецепт птиці з тушкованою картоплею ідеально підходить для приготування в холодну пору року. По-перше, страва зможе зігріти і наситити вас взимку, а по-друге, воно готується з простого мінімуму доступних продуктів.
Інгредієнти: качина тушка - 23 кг; картопляний бульби - 490 г; пастернак - 160 г; ріпчаста цибуля - 270 г; вершкове масло - 35 г; борошно - 10 г; вода - 940 мл Приготування Перед тим, як приготувати качку тушковану шматочками, разрубите тушку птиці на шматки і підрум'яньте їх на сухій сковороді до вираженого рум'яного кольору. Злийте надлишки жиру, додайте трохи вершкового масла і посипте м'ясо борошном. Перемішавши, залийте вміст жаровні водою і дайте рідини закипіти. Очистивши овочі, наріжте їх на шматки довільного розміру і покладіть до утятине. Залиште страву нудитися на маленькому вогні протягом години.
Качка, тушкована шматочками з овочами
Інгредієнти: квасоля - 440 г; копчені сосиски - 440 г; бекон - 210 г; качина тушка - 18 кг; часникові зубки - 12 шт.; ріпчаста цибуля - 160 г; чебрець - 2 гілочки; морква - 140 г; лист лавра - 1 шт.; томати у власному соку - 285 г; вода - 44 л; сухе біле вино - 230 мл; жменя зелені петрушки. Приготування Перед початком готування квасоля замочіть на всю ніч. Підрум'янивши бекон з ковбасою, злийте надлишки жиру і змішайте шматочки з квасолею. Додайте часник, шматочки моркви з цибулею і залиште овочі злегка підрум'янитися. Покладіть чебрець з лавром, а потім влийте вино, воду і томати. Поки рідина доходить до кипіння, підрум'яньте шматочки качки і злийте зайвий жир. Покладіть птицю в жаровню до квасолі і залиште все нудитися в розігрітій до 150 градусів духовці 1 годину 40 хвилин. Гаряче рагу подавайте, посипавши жменею зелені петрушки.