Свинячі реберця, завдяки своїм чудовим смаковим якостям досить широко використовуються в кулінарії для приготування самих різноманітних страв. М'ясисті ребра стають відмінною основою шашлику або просто обсмаженої, а потім погашеної м'яса зі спеціями, а з свинячих реберець з тонким шаром м'яса виходять відмінні перші страви. Особливо смачні горохові або квасолеві супи , а також борщі чи розсольники.
Деякі страви готуються з копчених свинячих реберець, що надає їм пікантності, насиченості і неповторного аромату.
Нижче ми розповімо, як приготувати рагу і печеня зі свинячими реберцями і ви, скориставшись нашими рецептами, зможете самі оцінити неймовірні смакові якості цих страв.
Рагу з копчених свинячих реберець - рецепт
Інгредієнти: свинячі копчені реберця – 950 г; бульби картоплі – 950 г; баклажани – 350-450 г; солодкий болгарський перець – 150 г; білокачанна капуста – 250 г; ріпчаста цибуля – 75 г; морква – 150 г; томатна паста – 210 г; сметана – 210 г; аджика – 15-20 г; рослинна рафінована олія – 35 мл; чорний мелений перець – за смаком; сіль – за смаком; лаврове листя – 2-3 шт.; свіжа зелень – за смаком. Приготування Копчені ребра промиваємо, розрізаємо на шматки по одному ребру, закладаємо в казанок або сотейник з товстим дном, заливаємо очищеною водою, приправляємо до смаку сіллю і варимо на помірному вогні після закипання протягом тридцяти хвилин.
Тим часом підготуємо належним чином усі необхідні овочі. Чистимо і подрібнюємо півкільцями ріпчасту цибулю, соломкою моркву і солодкий болгарський перець, кубиками картоплю і баклажани. Також шаткуємо капусту і попередньо вимиту свіжу зелень.
В окремій сковороді пасеруємо на рослинній олії півкільця цибулі і соломку моркви протягом приблизно семи хвилин або до напівпрозорості. Потім закладаємо томатну пасту, аджику і припускаємо дві хвилинки. Далі додаємо сметану і, помішуючи, готуємо ще три хвилини.
Після закінчення тридцяти хвилин закладаємо до ребер по черзі шарами баклажани, потім картоплю і перець і завершуємо шаром капусти. Кожен шар приправляємо попередньо сіллю і меленим чорним перцем. Кидаємо також лаврове листя, заливаємо приготовленим сметанно-томатним соусом і тушкуємо на малому вогні протягом двадцяти хвилин. По готовності вміст посуду дбайливо перемішуємо і залишаємо під кришкою ще на п'ятнадцять хвилин.
При подачі присмачую блюдо дрібно нарубаної свіжої зеленню.
Печеня з свинячих реберець з картоплею
Інгредієнти: свинячі ребра – 750 г; бульби картоплі – 920 г; ріпчаста цибуля – 75 г; морква – 150 г; часник – 2 зубці; свинячий жир – 20 г; мелений чорний перець – за смаком; мелена паприка – за смаком; сіль – за смаком; листя лавра – 2 шт.; свіжа зелень – за смаком. Приготування Казан або сотейник з товстим дном ставимо на сильний вогонь, додаємо свинячий жир і коли він розтопиться і гарненько прогріється, закладаємо попередньо промиті, обсушені і розрізані на порції ребра. Підрум'янюємо їх по три-п'ять хвилин з кожного боку, а потім додаємо за смаком сіль, мелену паприку і обсмажуємо ще пару хвилин, помішуючи.
Потім кидаємо заздалегідь очищений і нарізаний півкільцями ріпчасту цибулю і смажимо до його м'якості, перемішуючи.
Тепер черга часнику і моркви, очистимо їх, нашинкуем тонкими кільцями і додати до м'яса у казан. Через п'ять-сім хвилин закладаємо вимиті і подрібнені гриби і також даємо трохи підрум'янитися. Далі вливаємо очищену воду, щоб вона повністю покрила вміст, і кидаємо попередньо очищені і нарізані дрібними кубиками картопляні бульби. Присмачую страву за смаком сіллю, меленим чорним перцем, додаємо листя лавра і тушкуємо печеня на малому вогні під кришкою протягом сорока хвилин.
По готовності даємо страви хвилин п'ятнадцять для настоювання і можемо подавати, присмачивши свіжою зеленню.