Вернуться назад Распечатать

Стожки з фаршу під шубою в духовці

Стожки з фаршу під шубою в духовці
Звичайно ж, котлети – сакральне страва для багатьох на пострадянському просторі, воно символізує сімейне благополуччя.
Може, однак, статися так, що звичні котлети набридли, і хочеться порадувати домашніх чимось неординарним.
У цьому випадку можна приготувати чудове ситне блюдо котлети стожки в духовці, рецепт яких досить простий.
Розповімо, як можна приготувати стожки з фаршу. Знадобиться фарш зі свіжого м'яса і картоплю. Ну, і ще деякі інгредієнти.
Блюдо це досить здорове за методом термічної обробки, ситне, не вимагає гарніру.

Стожки з м'ясного фаршу з сиром


Інгредієнти:

  • яловичина нежирна – 250 г;

  • свинина щодо жирна – 250 г;

  • куряче філе – 300 г;

  • картопля – 300 г;

  • сир твердий – 350 г;

  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;

  • цибуля зелена – 8 пір'я;

  • зелень кропу і петрушки;

  • перець чорний мелений;

  • сіль;


  • Для соусу:

  • сметана або вершки;

  • гірчиця готова;

  • хрін (готовий);

  • часник – 2 зубчики.


  • Приготування
    З м'яса і очищеної цибулини приготуємо фарш середнього помелу, можна додати 1 куряче яйце. Приправимо фарш чорним меленим перцем, трохи присолим і ретельно перемішати. Змастимо поверхню злегка підігрітого дека і шматочком свинячого сала. З м'ясного фаршу формуємо круглі котлети-підкладки (це дуже зручно робити за допомогою спеціального кільця).
    Злегка присыплем поверхню кожної котлети тертим сиром.
    Тепер діємо швидко. Очищену картоплю натираємо на крупній тертці і на кожній котлеті будуємо «шубу». Ось і вийшли стожки, які ми запікаємо в духовій шафі протягом 35 хвилин. Виймаємо деко, присипаємо кожен стіжок сумішшю рубаного зеленого лука і тертого сиру.
    Для соусу змішуємо вершки з хріном і продавлений часником, приправляємо невеликою кількістю гірчиці і перемішуємо. Подаємо соус в окремій мисці. Оформляємо гілочками зелені. До стожкам добре подати житній хліб та чарку ягідної міцної настойки. Також можна подати відварну зелену квасолю, страви з грибів.

    Альтернативний рецепт приготування стожков з фаршу під шубою


    Картопля, як ми знаємо, джерело «швидких» вуглеводів, при неправильному вживанні яких ми набуваємо зайві кілограми на талії. Замінимо картопля кабачком, продуктом, що містить багато рослинних волокон.
    Інгредієнти:

  • фарш м'ясний – 500 г;

  • свіжі білі гриби або шампіньйони – 300 г;

  • яйце куряче – 2 шт.;

  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;

  • кабачок 300 г;

  • сир тертий – 250 г;

  • перець чорний мелений;

  • сіль;

  • майонез (краще домашній);

  • часник – 2 зубчики;

  • цибуля зелена, кріп, петрушка.


  • Приготування
    Гриби промиваємо і відварюємо протягом 20 хвилин. Витягаємо гриби і подрібнюємо їх разом з очищеним цибулею, після чого змішуємо все це з м'ясним фаршем, трохи присаливаем, додаємо яйця і чорний перець. Якщо потрібна більш густа консистенція, додаємо трохи борошна або крохмалю.
    Стожки з фаршу під шубою в духовці

    З фаршу формуємо круглі котлети, які викладаємо на змащене жиром деко. Кожну котлету «вкриваємо шубою»: присипаємо тертим сиром, а зверху кабачком, який натерли на крупній тертці.
    Запікаємо стожки в духовці близько півгодини. Виймаємо деко, кожен стіжок щедро присипаємо тертим сиром. Можна облити стожки майонезом, попередньо приправленим часником. Подаємо цю страву з теплим грибним бульйоном, заправленим рубаною зеленню. У бульйон покласти по 4-5 домашніх житніх сухарика. Вийшов смачний і корисний обід з двох страв.