Одним з найбільш компактних і простих способів заготівлі з урожаю грибів на зиму є їх сушіння, однак, як би нам того не хотілося, сушку здатні пережити далеко не всі грибні сімейства. Ідеально для висушування годяться гриби з великими і м'ясистими плодовими тілами, їх відносять до загону Трубчасті (підберезовики, білі гриби, опеньки, лисички та інші), саме вони не гірчать і не втрачають своїх властивостей після втрати вологи.
Перед тим, як сушити гриби, слід пам'ятати кілька важливих правил. По-перше, для сушіння підходять лише здорові й цілі плодові тіла, а по-друге, гриби ні в якому разі не можна мити, і вже тим більше варити, перед розміщенням на висушування.
Як сушити гриби в духовці?
Самим доступним способом для мешканців багатоквартирних будинків є сушка грибів у духовій шафі . Перед початком приготування обітріть грибні ніжки і капелюшки сухою серветкою або обмахните від сміття пензлем. Наріжте гриби керамічним ножем або ножем з нержавіючої сталі (щоб не темніли на зрізах), а потім розкладіть їх на покритому пергаментом деко в один шар, стежачи за тим, щоб шматки не стикалися. Тепер деко можна розміщувати в розігрітому до 45 градусів духовій шафі, не закриваючи дверцята до кінця і тим самим забезпечуючи циркуляцію повітря і випаровування виділилася вологи. Коли шматочки значно зменшаться в розмірах і почнуть відставати від паперу, підніміть температуру до 65 градусів ще на 6 годин. Перевірте шматочки через 2-3 години, якщо вони недостатньо товсті, то гриб може висохнути вже на цьому етапі. Правильно висушені гриби зберігають свою еластичність і не кришаться при згинанні.
Як сушити гриби в домашніх умовах?
Більш поширеним і простим методом сушіння є сушіння на відкритому повітрі, доступна, на жаль, лише в теплу пору року, так як обов'язковою її умовою є наявність яскравого сонця.
Очищені гриби досить нанизати ніжками на нитку і підвісити на балконі або на вулиці. Через 2-3 дні перебування на свіжому повітрі заготівля буде готова.
Як зберігати сушені гриби?
Зберігання сушених грибів не таїть у собі особливих премудростей, досить розкласти шматочки по банкам або герметичним контейнерів, щільно закрити і залишити в темному, прохолодному і добре вентильованому місці. Під час зберігання варто уникати сусідства з сильно пахучими продуктами, так як гриби легко вбирають сторонні запахи.