Індичка – чудове дієтичне м'ясо, з якого виходять різні смачні страви. З нагоди свята індичку іноді запікають у духовці. Запікання – цілком здоровий спосіб приготування їжі, крім того, страва чудово виглядає на святковому столі.
Розповімо про те, як смачно приготувати індичку цілком у духовці.
При виборі індички все ж слід співвідносити розміри тушки і робочої камери конкретного духової шафи, в якому ви плануєте готувати. Зрозуміло, що більший птах, тим тривалішим буде процес запікання.
Звичайно, краще купити живу птицю або охолоджену оброблену тушку.
Запікати індичку можна з різними начинками або без них. При запіканні у відкритому вигляді треба поливати індичку соусом, щоб м'ясо вийшло соковитим, оскільки процес достатньо довгий. Якщо готувати в фользі або в рукаві, поливати тушку соусом, зрозуміло, не потрібно.
Рецепт індички, запеченої в духовці цілком
Інгредієнти: індичка – 1 тушка вагою близько 2-3 кг; масло вершкове натуральне – 50 г; олія оливкова – 2 ст. ложки; сік лимона – 2 ст. ложки; коньяк або плодове бренді – 30 мл; мелені спеції (коріандр, гвоздика, мускатний горіх, перець різних видів); сіль крупна; часник. Приготування Випотрошену тушку індички очистимо, якщо потрібно, опалим на відкритому вогні, оботрем серветкою.
За допомогою ножа з гострим тонким кінчиком нашпигуем індичку шматочками часнику. Злегка натремо тушку сіллю зсередини і, звичайно ж, зовні.
У розтоплене вершкове масло (на водяній бані), додаємо спеції, сік лимона і оливкову олію. За допомогою кисті рясно обмазуємо індичку. Використовуємо не весь соус, у його частину, що залишилася увіллємо коньяк (у процесі запікання будемо поливати тушку).
Як готувати індичку цілком у духовці?
Закладаємо тушку у відкриту форму і ставимо в духову шафу, найкраща температура – 200 градусів. У процесі запікання двічі поливаємо тушку соусом. Через годину-півтора перевертаємо тушку. Запікаємо до готовності ще годину-півтори. Вимикаємо духовку і даємо індичці дійти протягом 20 хвилин, так м'ясо вийде особливо ніжним.
До готової індички добре подати страви з картоплі або кукурудзяного борошна (мамалигу, тортильї ), страви з гарбуза, свіжі помідори, кукурудзяна віскі (бурбон) або плодове бренді, столове вино (краще рожеве).