Пиріг зі шпинатом і сиром дуже поширений у грецькій кухні і незаслужено обділений увагою серед наших споживачів. А адже це дуже смачне і, безсумнівно, корисне блюдо безперечно варте уваги. Беремося виправити це прикре непорозуміння, і пропонуємо докладний рецепт приготування цього чудового пирога.
Грецький листковий пиріг зі шпинатом і сиром фета - рецепт
Інгредієнти: тісто філо – 450 г (18 аркушів); олія оливкова – 150 мл; шпинат свіжий – 1 кг; борошно пшеничне – 60 г; сир фета – 350 г; сир-котедж або м'який сир – 220 г; яйця – 2 шт.; цибуля ріпчаста 160 г; цибуля зелена – 4-5 стебел; свіжа петрушка – 1 пучок; часник – 5 зубчиків; базилік сушений – 10 г; орегано сушений – 10 г; сіль – 5 г або по смаку; перець чорний мелений. Приготування Дістаємо з морозильної камери тісто філо і даємо йому повністю розморозитися. Тим часом готуємо належним чином всі необхідні компоненти начинки. Моєму, позбавляє від хвостиків і дрібно шаткуємо шпинат, свіжу зелень петрушки і стебла зеленого лука. Ріпчасту цибулю і часник чистимо і подрібнюємо дрібними кубиками.
У глибокий об'ємний сотейник або сковороду наливаємо п'ятдесят мілілітрів оливкової олії, прогріваємо його на середньому вогні, закладаємо підготовлений ріпчаста і зелена цибуля, часник і пасеруємо, помішуючи, протягом п'яти хвилин. Потім присмачую масу сіллю, щедро меленим чорним перцем, сушеним базиліком та орегано і витримуємо на вогні ще три хвилинки.
Тепер закладаємо до обжарке шпинат і петрушку і припускаємо, помішуючи, протягом п'яти хвилин або до м'якості, знімаємо з вогню і залишаємо.
Обидва види сиру кришимо будь-яким зручним способом, змішуємо з попередньо збиті до пишної піни яйцями і дуже ретельно перемішуємо. Потім з'єднуємо сирну і шпинатну суміш, додаємо борошно і змішуємо все хорошенечко. Пробуємо начинку на смак і при необхідності ще підсолюємо і перчимо. Для приготування пирога зі шпинатом можна взяти будь-який інший сир, наприклад сулугуні або бринзу, замінивши їм сир-котедж і пропустивши через тертку.
Відокремлюємо один лист тіста філо і розподіляємо його на дні попередньо промазаної оливковою олією формі.
Промасливаем лист зверху за допомогою кисті і покриваємо другим листом тесту. Укладаємо таким чином шість аркушів тесту, зверху розкладаємо половину начинки і знову викладаємо шість аркушів тесту філо, кожен з них промасливая. Далі розподіляємо залишилася начинку, покриваємо її п'ятьма листами тесту, промазуючи кожен маслом, підверніть нижні листи наверх пирога і накриваємо останнім листом. Промазуємо оливковою олією і його, прикриваємо форму з пирогом фольгою і визначаємо в попередньо розігрітій до 175 градусів духовку на тридцять п'ять хвилин. Потім знімаємо фольгу і готуємо пиріг ще п'ятнадцять хвилин.
По готовності даємо пирогу охолонути і можемо подавати.