Найчастіше соуси є не просто доповненням до ряду гарячих і холодних страв, а входять в їх складову частину. Вони вносять родзинку до смаковими якостями приготовленої їжі і дуже калорійні, тому страви з їх поєднанням виходить дуже ситною. Одним з таких чудових доповнень, є вершковий соус, в основу якого входять вершки. Він дуже простий у приготуванні, а за рахунок своєї гладенької текстури має приємний, ніжний смак.
Рецепт вершкового соусу для пасти
Інгредієнти: вершки – 180 г; масло вершкове – 60 г; помідори – 2 штуки; сир вершковий (мякий) – 100 г; сіль – 1 ч. ложка; перець – за смаком. Приготування Беремо потрібну кількість хорошого вершкового масла, кладемо в каструлю і нагріваємо на помірному вогні. Коли масло розпуститься, додаємо до нього очищені від шкірки і насіння, порізані кубиками томати. Смажимо їх з вершковим маслом, присипавши сіллю з перцем. Тепер викладаємо вершковий сир, тільки не цілком, а чайними ложками. Постійно помішуючи суміш, чекаємо повного розчинення сиру, після чого виливаємо сюди вершки. На дуже маленькому вогні даємо соусу потомитися близько 7-9 хвилин.
Вершковий соус для піци - рецепт
Інгредієнти: вершкове масло – 90 г; вершки – 220 мл; сіль, перець – за смаком; борошно – 2 ст. ложки; яєчні жовтки – 2 шт. Приготування У невеликій каструлі розтоплюємо масло і висипаємо до нього підсмажену на сухій сковороді борошно. Розмішуємо їх разом до однорідної кашки. До неї виливаємо вершки, солимо, перчимо і розмішуємо всі лопаткою. На ледве тліючому вогні тушкуємо соус 8-10 хвилин. Потім, на цьому ж режимі вогню, вводимо збиті жовтки, швидко змішавши їх із загальною масою, даємо соусу закипіти і відставляємо.
Вершково-грибний соус - рецепт
Інгредієнти: гриби (печериці) – 150 г; цибуля – 1 штука; оливкова олія – 5-7 ст. ложок; вершкове масло – 75 г; борошно – 2 ч. ложки; вершки – 170 мл; сіль, перець – за смаком. Приготування У сковороді з антипригарним покриттям обсмажуємо на оливковій олії дрібно порізані цибулю і гриби. Додаємо до них борошно і порізане на кубики вершкове масло, все посоливши і поперчив. Коли масло розтане, розчинившись в загальній масі, виливаємо сюди вершки. Перемішавши і накривши кришкою, залишаємо на сковороду ледве тліючому вогні, хвилин на шість. Після, знову все перемішуємо і відставляємо.
Вершково-сирний соус - рецепт
Інгредієнти: вершки – 150 мл; вершкове масло – 65 г; сир (російський) – 90 г; сіль – 1 щіпка. Приготування У ємність, яку в процесі можна буде поставити на плиту, з'єднуємо: вершки, тертий сир, окремо розтоплене вершкове масло, сіль. Ставимо отриману суміш на газову конфорку і варимо її в режимі слабкого вогню близько 12 хвилин, не забуваючи весь час заважати. Рекомендуємо застосовувати соус в їжу гарячим.
Рецепт вершкового соусу для риби
Інгредієнти: вершки – 160 мл; сік лимона – 4 ч. ложки; вершкове масло – 40 г; часник – 1-2 зубчики; зелень кропу – 10 р. Приготування Вершки виливаємо в каструльку і, додавши до них сік лимона, підсмажуємо на плиті 16-18 хвилин. Після, викладаємо сюди пропущений через прес часник, вершкове масло і розмішати їх з загальною масою, залишаємо побурлить на плиті ще на 4-5 хвилин. У вже готовий, але гарячий соус додаємо нарізану зелень кропу і перемішуємо.
Цей соус надає пікантний, ніжний смак страв з риби.
Солодко-вершковий соус - рецепт
Інгредієнти: вершки – 210 мл; сметана – 4 ст. ложки; цукор – 120 г; ванілін – 1 пакет; яєчні жовтки – 3 штуки; мелені волоські горіхи – 25 г; Приготування Вершки з'єднайте з цукровим піском, добре розмішуємо і ставимо на плиту. Висипаємо сюди ж ванілін і варимо вершки 13-15 хвилин. В окремому посуді добре розмішуємо жовтки зі сметаною, застосувавши при цьому віночок. Виливаємо їх в гарячу, вершкову суміш і постійно помішуючи, тримаємо соус на мінімальному вогні 3 хвилини. У готовий солодкий соус вводимо мелені волоські горіхи.