Картопля – універсальний продукт, з яким готують величезну кількість страв. Зараз ми розповімо, як приготувати картопляну запіканку з фаршем, м'ясом і як зробити ніжне блюдо в мультиварці.
Картопляна запіканка як у дитячому садку
Інгредієнти: картопля – 600 г; яйця – 2 шт.; сметана 70 г; м'ясо – 400 г; вершкове масло 73% жирності – 75 г; цибуля – 250 г; сіль; перець чорний мелений – за смаком. Приготування Картоплю чистимо, відварюємо, потім зливаємо відвар і робимо пюре. Кладемо в нього масло, яйця, сметану, перчимо, солимо і все це збиваємо міксером. М'ясо варимо до готовності і перекручуємо його на м'ясорубці. Цибулю чистимо, нарізаємо кубиками і обсмажуємо на сковороді до рум'яності. Потім додаємо перекручене м'ясо і добре розмішуємо. Деко змащуємо маслом, кладемо половину картопляної маси. Потім викладаємо шар м'ясного фаршу. Зверху наносимо другу половину картоплі. На поверхні за допомогою лопаточки можна зробити малюнок. Ставимо деко в помірно нагріту духовку. Запікаємо до того моменту, як на поверхні запіканки з'явиться рум'яна кірочка. Картопляну запіканку ріжемо шматочками і тут же розкладаємо по тарілках. Подаємо з соусом або зі сметаною.
Як приготувати картопляну запіканку в мультиварці?
Інгредієнти: картопля – 1 кг; яйця – 2 шт.; масло вершкове – 4 ст. ложки; сир – 180 г; молоко – 300 мл; сіль; мелений мускатний горіх – щіпка. Приготування Очищену картоплю нарізаємо тоненькими скибочками. Подрібнюємо сир на маленькій тертці. Мультиварочную каструльку змащуємо 1 столовою ложкою олії. Картоплю викладаємо, пересипаючи тертим сиром. Для заливки молоко збиваємо з яйцями, підсолюємо, додаємо мускатний горіх. Заливаємо картоплю отриманою сумішшю і зверху розміщуємо залишок вершкового масла. Вибираємо в мультиварці програму «Випічка» і 40 хвилин. Якщо ваша мультиварка підтримує режим «Мультиповар», то можна використовувати цю програму. Тоді при температурі 140 градусів запіканку потрібно готувати 40 хвилин.
Картопляно-м'ясна запіканка
Інгредієнти: картопля – 8 шт.; яйця – 2 шт.; масло вершкове 73% жирності – 50 г; сметана 20% жирності – 70 г; сир – 100 г; фарш м'ясний – 400 г; молоко – 300 мл; цибуля – 120 г; борошно – 1 ст. ложка; сіль; базилік; перець. Приготування Відварюємо До готовності картоплю. Потім воду зливаємо, додаємо яйця, масло, сметану і перетворюємо все це в однорідне пюре. Фарш обсмажуємо разом з подрібненою цибулею практично до готовності. Додаємо борошно, вливаємо молоко і продовжуємо готувати, поки маса не загусне. За своїм смаком солимо, кладемо базилік і перець. Форму змащуємо маслом, покласти половину картоплі, посипаємо його половиною тертого сиру. Потім розміщуємо всю м'ясну начинку і посипаємо її залишилися сиром. Тепер за допомогою кондитерського шприца або мішечка викладаємо другу половину пюре у вигляді візерунків. Змащуємо верх молоком. При температурі 180 градусів запіканка буде готова через півгодини, коли на поверхні утворюється рум'яна кірочка.
Картопляна запіканка з м'ясом в духовці
Інгредієнти: свинина – 350 г; картопля – 6 шт.; цибуля – 1 шт.; сир – 120 г; майонез ; сіль; перець. Приготування Спочатку ріжемо півкільцями цибулю і розміщуємо його на дно змащеної маслом форми для запікання. М'ясо нарізаємо соломкою і вкладаємо його поверх цибулі, притрушиваем сіллю і перцем. Очищену картоплю ріжемо невеликими брусочками і розміщуємо його поверх м'яса. Також притрушиваем перцем і підсолюємо. Наносимо шар майонезу. Посипаємо запіканку тертим сиром і при температурі 200 градусів запікаємо близько 35 хвилин.