Печінка свійської птиці та тварин – дуже корисний субпродукт, що містить у великій кількості сполуки заліза. Використовуючи печінка, як основний компонент, можна готувати найрізноманітніші корисні і смачні страви, оладки, наприклад.
Як приготувати смачні печінкові оладки з яловичої печінки?
Оскільки яловича печінка володіє специфічним смаком і характерним запахом, попередньо вымочим її в молоці зі спеціями.
Інгредієнти: печінка яловича – 500 г; молоко – 1 стакан; часник – 2 зубчики; суміш мелених спецій (гострий червоний і чорний перець, мускатний горіх, гвоздика, коріандр, фенхель, кмин); борошно пшеничне – 5-8 ст. ложок; яйце куряче – 2 шт.; сало свиняче – 1 невеликий шматочок (або топлене масло). Приготування Нарізаємо печінку невеликими шматками і в робочій мисці заливаємо молоком, додаємо сухі спеції і рубаний часник. Перемішуємо і залишаємо години на 2.
Печінку промиваємо холодною водою і подрібнюємо за допомогою м'ясорубки, комбайна або блендера. В отриманий фарш додаємо просіяне борошно і яйця, перемішуємо і трохи додаємо сіль. Якщо вийшло занадто густо можна додати яйце і трохи молока.
Розігріту сковороду змащуємо шматочком сала (насадивши його на вилку). Великий робочої ложкою виливаємо оладки на сковороду. Смажимо на середньому вогні з переворотом на іншу сторону.
Подаємо печінкові оладки зі свіжою зеленню і сметаною або світлим соусом, наприклад, вершково-медово-лимонним. Запиваємо оладки свіжим чаєм або компотом із сухофруктів.
Як приготувати печінкові оладки для дитини з курячої печінки?
Куряча печінка – найкращий варіант вибору для приготування дієтичних страв, які підійдуть навіть для харчування маленьких дітей (до 5 років).
Загальна схема дій приблизно така ж, як в першому рецепті, тільки ще простіше, оскільки курячу печінку вимочити в молоці необов'язково.
Інгредієнти: печінка куряча – 300 г; яйце куряче – 2 шт.; борошно пшеничне – 3-5 ст. ложок; молоко; масло топлене; йогурт несолодкий або сметана для подачі. Приготування Печінку промиваємо, пропускаємо через м'ясорубку, додаємо яйце, просіяне борошно і трохи молока (якщо потрібно). Розігріваємо олію в сковороді. Виливаємо ложкою оладки, обсмажуємо з обох сторін. Подаємо з несолодким йогуртом або сметаною. Дітям можна подати теплий компот або свіжий неміцний чай.