Іноді виникає необхідність влаштувати розвантажувальний день або трохи посидіти на дієті. Лікарі рекомендують у цих випадках урізноманітнити меню першими стравами, є суп хоча б один раз в день. Можна, звичайно, і бульйонами обійтися, проте це не завжди ситно. Відмінний варіант для дієтичного харчування – суп з фрикадельками, наприклад, з курячого фаршу, рецепт такого супчика припаде до смаку навіть тим, хто любить поїсти щільно і ситно.
Простий суп з фрикадельками Інгредієнти: філе курки – 250-300 г; яйце – 1 шт.; картопля – 4-5 шт.; олія соняшникова не має запаху – 3 ст. ложки; бульйон курячий – 5 л; цибуля велика – 1 шт.; морква – 1 шт.; перець болгарський або паприка – 2-3 шт.; пропарений жовтий рис – 1/2 склянки; петрушка – 10 гілочок; сіль – 1 ст. ложка без гірки; свіжозмелену перець запашний – 10-12 горошин. Приготування Якщо немає бульйону, можна зварити суп і просто на воді, однак на бульйоні він вийде ситніше. Чистимо овочі і дрібно шаткуємо цибулю і моркву. У киплячий бульйон або воду наливаємо рослинне масло, потім опускаємо цибулю і морквину і після закипання зменшуємо вогонь. Картоплю ріжемо зручними для їжі невеликими скибочками, а перець – короткою товстенькою соломкою. Промиваємо рис. Коли цибуля та морква проварятся хвилин 7 закладаємо картоплю і рис, а ще через стільки ж часу – перець. Філе курки пропускаємо через м'ясорубку з великою насадкою, додаємо яйце і добре перемішуємо.
Є кілька варіантів, як зробити фрикадельки з фаршу для супу. Можна набирати фарш чайною ложечкою і опускати ці грудочки в киплячий суп. Можна вологими руками скачати м'ясні кульки і далі варити їх. Яйце потрібно, щоб фрикадельки краще тримали форму, однак, якщо фарш досить в'язкий, можна обійтися і без нього.
Фрикадельки закладаємо в суп разом з перцем. Варимо 10 хвилин, після чого солимо, перчимо і додаємо дрібно нарізану зелень. Якщо виключити з рецепту рис і перець, а кількість картоплі збільшити вдвічі, вийде більш ситний картопляний суп з фрикадельками – теж цілком підходить для дієтичного харчування.
Смачно і швидко Якщо немає необхідності дотримуватися дієти, можна приготувати дуже смачний томатний суп з фрикадельками.
Інгредієнти: бульйон курячий – 3 л; фарш свино-яловичий – 400 г; стиглі томати червоні або рожеві – 1 кг; цибуля – 3 шт.; масло рослинне – 4 ст. ложки; сіль йодована – за смаком; петрушка і базилік – по 5-6 гілочок. Приготування Томати моєму, кладемо в каструлю, заливаємо окропом і проварюємо не більше 3 хвилин. Знімаємо шкірку і протираємо на тертці або пропускаємо через м'ясорубку. Цибулю чистимо і дрібно шаткуємо. У глибокому сотейнику пасеруємо цибулю на олії до того часу, коли він почне підрум'янюватися, після цього вливаємо томат і тушкуємо хвилини 4. З фаршу скачуємо кульки розміром з волоський горіх. Вливаємо бульйон в сотейник, коли все закипить, опускаємо фрикадельки, солимо і варимо 12 хвилин. Подаємо Суп, посипавши дрібно нарубаною зеленню. Він однаково смачний і в гарячому вигляді, і холодним – наприклад, зі сметаною або несолодким йогуртом.
Суп-пюре з фрикадельками Інгредієнти: бульйон курячий – 45 л; картопля білий – 3-4 шт.; сіль йодована – 1/2 ст. ложки; цибуля ріпчаста дрібний – 2 шт.; окіст свинячий – 300 г; «Російський» сир – 120 г; не має запаху олія соняшникова – 30 г; зелень (петрушка, кріп) – 1 невеликий пучок; цибуля зелена – 8-10 пір'я. Приготування Чистимо овочі, дрібно шаткуємо цибулю. У сотейнику прогріваємо масло до легкого димку, пасеруємо цибулю до прозорості, додаємо дрібно нарізану картоплю і вливаємо половину бульйону. Готуємо під кришкою на мінімальному вогні близько 15 хвилин. За допомогою блендера перетворюємо наш суп у пюре, додаємо тертий сир і перемішуємо, солимо. В цей же час свинину пропускаємо через м'ясорубку і з фаршу формуємо невеличкі кульки. Варимо їх в бульйоні, що залишився. Розкладаємо фрикадельки по тарілках, заливаємо супом-пюре, посипаємо дрібно нарізаною цибулею і нашаткованої зеленню. Такий сирний суп з фрикадельками подають гарячим з грінками або сухариками.