Вернуться назад Распечатать

Класична збірна м'ясна солянка

Класична збірна м'ясна солянка
Величезна кількість рецептів перших страв та їх варіацій – поле для застосування фантазії кухарів. Якщо хочеться чогось легкого, можна приготувати суп з фрикадельками або овочевий супчик якщо ж за вікном холодно і сиро – саме час приготувати смачну ситну солянку. Солянка збірна м'ясна класична – це перше блюдо, в якому поєднується декілька видів м'ясних продуктів, у тому числі, копченості, овочі, гриби, солоні або мариновані огірки. Готують солянку і з рисом, і з перловою крупою, і більш легкі варіанти – без круп. Обов'язково додають томатну пасту і лимон. Іноді в як доповнення до цієї страви подають маслини або оливки – але це вже справа смаку.
Варіант чоловічий, ситний
Такий супчик оцінить будь-який чоловік, що фізично працює, особливо на вулиці. Повернувшись додому, в тепло і затишок, він з'їсть тарілочку-іншу солянки і зрозуміє, що життя все-таки прекрасне. Пропонуємо рецепт збірної м'ясної солянки класичної з ковбасою.
Інгредієнти:

  • телятина на кістці – 550-700 г;

  • стегенця домашньої курки – 2 шт.;

  • картопля – 5-6 шт.;

  • салатний цибуля біла – 1 шт.;

  • морква – 2 шт. (дрібні);

  • рис довгий – 2 жмені;

  • копчені ковбаски (Салямі, Кабаноси) – 350 г;

  • бекон копчений – 150 г;

  • рослинна рафінована олія без запаху – 50 мл;

  • паста томатна без консервантів – 3 ст. ложки;

  • солоні огірки – 200 г;

  • петрушка – 1 невеликий пучок;

  • сіль – 1 ч. ложка;

  • перець горошком запашний – 6-10 шт.;

  • маслини без кісточок – 1 жменя;

  • лимон – 1/4 шт.


  • Приготування
    Щоб приготувати смачну солянку, варимо бульйон правильно: промиваємо телятину, ріжемо невеликими шматочками, закладаємо в каструлю разом з кісточкою, наливаємо воду. Чекаємо закипання, зливаємо первинний відвар, промиваємо м'ясо, моєму каструлю, знову все закладаємо і наливаємо воду. Варимо на повільному вогні годину, знімаючи піну по мірі освіти. Після цього закладаємо стегенця і варимо ще близько години, знову знімаючи піну. Виймаємо м'ясо, відокремлюємо його від кісточок і нарізаємо дрібно. У бульйон закладаємо картоплю, нарізану кубиками і промитий рис. Цибулю і моркву чистимо і подрібнюємо (дрібно шаткуємо). Спершу злегка обсмажуємо овочі в гарячому маслі, потім додаємо нарізаний невеликими кубиками бекон і тушкуємо 3 хвилини, помішуючи. Коли картопля зварився, додаємо в суп піджарку, томат, нарізані кубиками огірочки і ковбаски, подрібнену зелень, сіль і перець. Кількість солі регулюємо в залежності від засолювання огірків. Сервіруємо солянку, коли вона настоїться. Окремо подаємо маслинки і тонко нарізаний лимон.
    Якщо така солянка збірна м'ясна класична з картоплею здається вам надто насиченою, картоплю можна не класти або зменшити його кількість, замість стегенець відварити в бульйоні курячу грудку, копчену ковбасу замінити вареною. Вийде більш легкий суп, який припаде до смаку прихильникам здорового харчування.
    Капустяний варіант
    Рецепт солянки м'ясної збірної, його класичний варіант – з капустою – це суміш першого страви (типу щів) і другого (типу капусняку). Теж дуже ситно і смачно виходить. Щоб спростити процес і заощадити час, пропонуємо використовувати класичний рецепт солянки м'ясної збірної і приготувати цю страву в мультиварці.
    Інгредієнти:

  • свиняче сало або топлений жир – 150 г або 3 ст. ложки;

  • свинина (окіст або шия) – 06 кг;

  • капуста білокачанна – 1 качан середнього розміру;

  • цибуля ріпчаста великий – 3 шт.;

  • морква – 2 шт.;

  • ковбаски копчені «Мисливські» або «Шашличні» – 3 шт.;

  • лавровий лист – 2 шт.;

  • щільні червоні томати – 5-6 шт.;

  • сіль – 1 ч. ложка;

  • перець свіжозмелену (суміш) – за смаком.
  • Класична збірна м'ясна солянка


    Приготування
    Якщо використовуємо сало, дрібно ріжемо його (краще попередньо заморозити) і вытапливаем жир на сковороді. М'ясо наріжемо невеликими шматочками, промиємо і видалимо вологу з допомогою серветок. Швидко обсмажимо шматочки свинини, тільки до зміни кольору. Перекладаємо м'ясо в каструлю. Цибулю і моркву очищаємо і ріжемо соломкою. Перемішуємо з м'ясом, кладемо лавровий лист, наливаємо 100 мл води і тушкуємо під кришкою 40 хвилин. Після цього закладаємо нашатковану капусту і нарізані кубиками помідори. Ще через півгодини солимо, перчимо, додаємо нарізані кружечками ковбаски. Тушкуємо ще 10 хвилин. Подаємо із зеленню.