Вернуться назад Распечатать

Як приготувати солянку з капусти?

Як приготувати солянку з капусти?
Солянка (інша назва селянка) – одне з найпопулярніших страв російської кухні, густий, пряний суп заправного типу кисло-солоно-гострого смаку. Солянку готують на міцній насиченому м'ясному бульйоні, рибному або грибному. До складу можуть входити такі продукти, як м'ясо різних видів і різні ковбасні вироби, солоні огірки , гриби, капуста, деякі інші продукти. В солянці обов'язково присутні спеції і різноманітна зелень.
Як краще приготувати солянку зі свіжої або квашеної капусти питання відкрите, адже в тому і в іншому варіанті добре, різні лише відтінки смаку.

Солянка з капусти з м'ясом, грибами і маслинами


Інгредієнти:

  • свиняча грудинка або бекон – 200 г;

  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;

  • курячі сердечка – 300 г;

  • капуста свіжа або квашена – 300 г;

  • солоний огірок – 3 шт., міцні, невеликі;

  • мадера або херес – 30 мл;

  • гриби свіжі білі або печериці середнього розміру – 5-8 шт.;

  • маслини без кісточок – 15 шт.;

  • томат-паста – 2 ст. ложки;

  • часник – 3 зубчики;

  • перець червоний гострий та інші сухі спеції;

  • зелень свіжа різна;

  • лимон.


  • Приготування
    Кожне куряче сердечко розрізаємо навпіл, зачищаємо і промиваємо. Варимо з лаврушкой і перцем горошком.
    Зрізаємо з грудинки або бекону жирну частина, нарізаємо дрібними кубиками як на шкварки і на повільному вогні вытапливаем в сковороді жир. Обсмажуємо поросяти, ягняти цибулю і решту бекону (теж нарізати). Додаємо гриби, нарізані щодо крупно, вливаємо мадеру і протушиваем протягом 20 хвилин, прикривши кришкою.
    Капусту або шаткуємо або промиваємо водою і відкидаємо на друшляк, якщо квашена.
    У каструлю з сердечками і бульйоном закладаємо капусту, нарізані солоні огірки, маслини (кружечками) і цибульно-м'ясну-грибну суміш з сковороди. Готуємо на слабкому вогні ще протягом 20 хвилин, потім додаємо томат-пасту, вимикаємо вогонь, закладаємо рубану зелень.
    Розливаємо солянку в порційний посуд, кладемо по часточці лимона, приправляємо часником і червоним перцем, окремо подаємо сметану. До солянці можна подати міцне несолодке вино, гіркі або ягідні настоянки.
    Відомий і інший підхід до приготування солянки.
    Умілі і дбайливі консервують, заготовляють на зиму овочеву суміш з капусти і помідорів, з якої зручно швидко зробити солянку.

    Солянка з капусти і помідорів на зиму


    Інгредієнти:

  • гриби свіжі – 1 кг;

  • капуста свіжа білокачанна – 2 кг;

  • морква – 1 кг;

  • помідори – 15 кг;

  • солодкий перець – 1 кг;

  • ріпчаста цибуля – 1 кг;

  • гострий червоні перець свіжий – 1 шт.;

  • олія рослинна;

  • сіль – 1-2 ст. ложки;

  • оцет 5-9% – по 1 ст. ложці на 1 літрову банку;


  • Приготування
    Гриби вимочуємо в холодній воді, потім промиваємо в холодній підсоленій воді і відкидаємо на друшляк.
    Шаткуємо капусту, додаємо сіль і активно мнемо руками в окремій робочій ємності, щоб пустила сік.
    Помідори, а також очищений солодкий і гострий перець пропускаємо через м'ясорубку або подрібнюємо за допомогою комбайна.
    Очищену моркву дрібно нарізаємо, таким же чином і цибулю.
    Як приготувати солянку з капусти?

    У великому сотейнику розігріваємо масло (його має бути багато, не шкодуємо) пасеруємо цибулю і моркву, потім закладаємо гриби. Тушкуємо протягом 15 хвилин щонайменше. Додаємо капусту, якщо треба ще масла, томатно-перцеву суміш. Солимо за смаком. Періодично перемішуємо, щоб довести до повної готовності (хвилин 20).
    Розкладаємо готову суміш по стерилізованим банкам, додаємо в кожну оцет – по 1 ст. ложці. Закатуємо, перевертаємо і вкриваємо ковдрою до охолодження.
    У холодний період року такі вітамінні заготівки різноманітять ваш стіл. Можна заправити суп-солянку або використовувати як готове холодне овочеве блюдо.