Солянка (інша назва селянка) – одне з найпопулярніших страв російської кухні, густий, пряний суп заправного типу кисло-солоно-гострого смаку. Солянку готують на міцній насиченому м'ясному бульйоні, рибному або грибному. До складу можуть входити такі продукти, як м'ясо різних видів і різні ковбасні вироби, солоні огірки , гриби, капуста, деякі інші продукти. В солянці обов'язково присутні спеції і різноманітна зелень.
Як краще приготувати солянку зі свіжої або квашеної капусти питання відкрите, адже в тому і в іншому варіанті добре, різні лише відтінки смаку.
Солянка з капусти з м'ясом, грибами і маслинами
Інгредієнти: свиняча грудинка або бекон – 200 г; цибуля ріпчаста – 1 шт.; курячі сердечка – 300 г; капуста свіжа або квашена – 300 г; солоний огірок – 3 шт., міцні, невеликі; мадера або херес – 30 мл; гриби свіжі білі або печериці середнього розміру – 5-8 шт.; маслини без кісточок – 15 шт.; томат-паста – 2 ст. ложки; часник – 3 зубчики; перець червоний гострий та інші сухі спеції; зелень свіжа різна; лимон. Приготування Кожне куряче сердечко розрізаємо навпіл, зачищаємо і промиваємо. Варимо з лаврушкой і перцем горошком.
Зрізаємо з грудинки або бекону жирну частина, нарізаємо дрібними кубиками як на шкварки і на повільному вогні вытапливаем в сковороді жир. Обсмажуємо поросяти, ягняти цибулю і решту бекону (теж нарізати). Додаємо гриби, нарізані щодо крупно, вливаємо мадеру і протушиваем протягом 20 хвилин, прикривши кришкою.
Капусту або шаткуємо або промиваємо водою і відкидаємо на друшляк, якщо квашена.
У каструлю з сердечками і бульйоном закладаємо капусту, нарізані солоні огірки, маслини (кружечками) і цибульно-м'ясну-грибну суміш з сковороди. Готуємо на слабкому вогні ще протягом 20 хвилин, потім додаємо томат-пасту, вимикаємо вогонь, закладаємо рубану зелень.
Розливаємо солянку в порційний посуд, кладемо по часточці лимона, приправляємо часником і червоним перцем, окремо подаємо сметану. До солянці можна подати міцне несолодке вино, гіркі або ягідні настоянки.
Відомий і інший підхід до приготування солянки.
Умілі і дбайливі консервують, заготовляють на зиму овочеву суміш з капусти і помідорів, з якої зручно швидко зробити солянку.
Солянка з капусти і помідорів на зиму
Інгредієнти: гриби свіжі – 1 кг; капуста свіжа білокачанна – 2 кг; морква – 1 кг; помідори – 15 кг; солодкий перець – 1 кг; ріпчаста цибуля – 1 кг; гострий червоні перець свіжий – 1 шт.; олія рослинна; сіль – 1-2 ст. ложки; оцет 5-9% – по 1 ст. ложці на 1 літрову банку; Приготування Гриби вимочуємо в холодній воді, потім промиваємо в холодній підсоленій воді і відкидаємо на друшляк.
Шаткуємо капусту, додаємо сіль і активно мнемо руками в окремій робочій ємності, щоб пустила сік.
Помідори, а також очищений солодкий і гострий перець пропускаємо через м'ясорубку або подрібнюємо за допомогою комбайна.
Очищену моркву дрібно нарізаємо, таким же чином і цибулю.
У великому сотейнику розігріваємо масло (його має бути багато, не шкодуємо) пасеруємо цибулю і моркву, потім закладаємо гриби. Тушкуємо протягом 15 хвилин щонайменше. Додаємо капусту, якщо треба ще масла, томатно-перцеву суміш. Солимо за смаком. Періодично перемішуємо, щоб довести до повної готовності (хвилин 20).
Розкладаємо готову суміш по стерилізованим банкам, додаємо в кожну оцет – по 1 ст. ложці. Закатуємо, перевертаємо і вкриваємо ковдрою до охолодження.
У холодний період року такі вітамінні заготівки різноманітять ваш стіл. Можна заправити суп-солянку або використовувати як готове холодне овочеве блюдо.