Аджика – найпопулярніший гострий соус , який подають до різних страв для додання пікантності. Незважаючи на свою простоту, існує безліч рецептів його приготування. Ми розповімо вам, як зробити аджику з помідорів з хріном.
Рецепт сирої аджики з помідорів з хріном
Інгредієнти: гіркий перець – 10 шт.; часник – 220 г; стиглі помідори – 2 кг; болгарський червоний перець – 1 кг; хрін – 150 г; цукор дрібний – 2 ст. ложки; сіль дрібна – 3 ст. ложки. Приготування Помідори ретельно миємо, обсушуємо й розрізаємо на невеликі скибочки. Пекучі перці обробляємо і відрізаємо кінчики. Корінці хрону промиваємо і зрізаємо всі темні місця. З часнику видаляємо лушпиння, а солодкі перці обполіскуємо і видаляємо насіння. Коли всі інгредієнти готові, перекручуємо їх по черзі через м'ясорубку в глибоку миску – помідори, перець різних видів, часник і корінь хрону. Додаємо дрібну сіль, цукровий пісок і ретельно розмішуємо масу. Тепер відставляємо аджику в бік і засікаємо 2-3 години. Після цього пробуємо масу на смак і при необхідності підсолюємо. Банки ретельно миємо, обов'язково стерилізуємо, насухо витираємо і охолоджуємо. Розкладаємо приправу по підготовленій посуді, закриваємо кришкою і прибираємо сиру аджику з помідорів з хроном на зберігання в будь темне місце.
Аджика з зелених помідорів з хріном
Інгредієнти: зелені помідори – 1 кг; корінь хрону – 60 г; часник – 1 головка; сіль – 3 ч. ложки; цукор – 1 ч. ложка. Приготування Помідори промиваємо, обсушуємо і пропускаємо через м'ясорубку. Корінці хрону і часник обробляємо, також подрібнюємо і змішуємо все в глибокій мисці. Ретельно перемішуємо, підсолюємо масу і кидаємо цукровий пісок. Розливаємо готову аджику з сухим стерилізованим баночках, закатуємо кришками і зберігати соус в холодильнику.
Аджика з хріном і помідорами на зиму
Інгредієнти: помідори червоні – 2 кг; перець червоний болгарський 1 кг; перець гострий гіркий – 300 г; часник – 200 г; корінь хрону – 300 г; оцет 9 % – 1 ст.; сіль – 1 ст. Приготування Помідори промиваємо, витираємо насухо рушником і перекручуємо через м'ясорубку. Обидва види перців обробляємо, видаляємо насіння і подрібнюємо овочі тим же способом, що і томати. Часник з хріном чистимо і перекручуємо через м'ясорубку. Далі з'єднуємо всі перемелені інгредієнти в глибокій мисці, додаємо за смаком сіль і вливаємо трохи оцту. Зайву рідину обережно зливаємо і розкладаємо готову аджику по стерилізованим баночках. Закрити капроновими кришками і зберігати соус на самій нижній полиці холодильника.
Варена аджика з хріном і помідорами
Інгредієнти: перець болгарський – 1 кг; яблука – 1 кг; морква – 1 кг; цибулина – 1 кг; перець чилі – 2 шт.; часник – 100 г; корінь хрону – 3 шт.; помідори – 2 кг; сіль – 05 ст.; цукор – 1 ст.; масло рослинне – 500 мл; оцет – 05 ст. Приготування Всі овочі й солодкі яблука промиваємо й обсушуємо. Помідори подрібнюємо через м'ясорубку. Корінь хрону обробляємо і натираємо на тертці. Інші овочі просто дрібненько шаткуємо ножем. Яблука очищаємо, видаляємо серцевину і рубаємо кубиками. Томатну пасту викладаємо в каструлю, ставимо на середній вогонь і доводимо до закипання. Потім додаємо всі підготовлені овочі і свіжі яблука. Приправляємо аджику цукром, сіллю і вливаємо необхідну кількість рослинного масла. Проварюємо всі разом на слабенькому вогні близько години, а за 5 хвилин до закінчення, додаємо часник і трохи оцту. Після цього розкладаємо аджику з сухим чистим баночках, закутуємо їх ковдрою, а після остигання переставляємо в холодильник.