Якщо говорити про автентичної аджике , то в її рецепті взагалі немає місця томатам, але таке доповнення до м'ясних страв чи здатний витримати хто-небудь, крім кавказців. Всі інші адаптують вогненний соус виходячи з власних смакових переваг щодо гостроти. Деякі з таких адаптацій, які мають томати в основі, ми докладно опишемо далі.
Гостра грузинська аджика з помідорами – рецепт
Рецепт цієї гострої аджики з помідорів на зиму відрізняється своєю стриманістю: в її основі всього шість інгредієнтів, але це анітрохи не говорить про скупість смаку, навпаки, серед такого мінімуму складових, кожна з них здатна виділитися на тлі інших.
Інгредієнти: томати - 375 г; гострі перці (сушені або в'ялені) - 3-4 шт.; ріпчаста цибуля - 135 г; зубчики часнику - 3-4 шт.; насіння гірчиці - 1 ч. ложка; рослинна олія - 25 мл Приготування У жаровні або товстостінній сковороді розігрійте трохи рослинного масла і використовуйте його для обжарювання півкілець цибулі з гострим перцем і насінням гірчиці. Коли шматочки цибулі стануть прозорими, а гострий перець і гірчиця пустять аромат, додайте до складових пюрированные зубки часнику, а через півхвилини і «цвях» всього страви – томати. Останні попередньо можна бланшувати, для того, щоб аджика вийшла більш однорідною, а можна залишити прямо в шкірці, якщо її наявність вас не турбує. Коли томати перетворяться на пюре, і зайва волога з них випарується (хвилин через 12-15), соус можна відразу перелити в невелику стерильну банку і закатати.
Рецепт гострої аджики з помідор
Якщо ви хочете почувати не тільки гостроту пекучого кавказького соусу, але і урізноманітнити його традиційний рецепт невеликий солодкістю, то додайте до суміші помідорів, гострого перцю і часнику трохи фініків. Готовий соус стане кращим варіантом для будь-яких страв з м'яса.
Інгредієнти: зелені томати - 590 г; зубки часнику - 3 шт.; фініки (без кісточки) - 4-5 шт.; вода - 55 мл; оцет - 25 мл; гострий перець (зелений) - за смаком; мелена паприка - 1 ст. ложка; мелений кардамон - 1/2 ч. ложки. Приготування В ступі або чаші блендера подрібніть часник разом зі свіжим гострим перцем і невеликою кількістю води. У даному рецепті рідина потрібна швидше для найбільш рівномірного і повного збивання гострих компонентів разом з максимальною екстракцією смаку. Додайте до гострої суміші паприку з кардамоном і приступайте до підготовки томатів.
Надріжте шкірку на зелених томатах і опустіть плоди в окріп. Через півхвилини гарячу воду злийте і залийте томати крижаною водою. Зніміть шкірку і наріжте плоди великими кубиками. Покладіть томати в жаровню, влийте гостру суміш з перцю з часником і спеціями, а потім туди ж відправте шматочки дрібно нарізаних фініків. Залиште соус на плиті на годину, а по закінченні часу спробуйте, додайте сіль та цукровий пісок за смаком. Якщо помідори не досить кислі, то і порція оцту не буде зайвою.
Гостру аджику із зелених помідор слід закривати на зиму відразу після зняття посуду з вогню, для цього
досить розподілити соус з попередньо простерилізованій тарі і закатати.
Як приготувати гостру аджику з помідорів?
Інгредієнти: томати черрі - 360 г; гострий перець - за смаком; часникові зубки - 6 шт.; пажитник, куркума - 1/4 ч. ложки; насіння гірчиці - 1 ч. ложка. Приготування Довільно нарізати томати і покладіть в жаровню. Слідом за плодами додайте нарізаний гострий перець, пюрированный часник і суміш з пажитника, куркуми і гірчичного насіння. Томіть аджику з гострим перцем і помідорами близько 20-25 хвилин, приправте сіллю, повторно закип'ятіть і розлийте по стерильним банкам.