Більшість людей воліють доповнювати м'ясні страви кетчупом , купленим в найближчому маркеті. Однак подібні соуси зовсім не корисні, так і не завжди смачні. Набагато краще підійде до м'яса домашня аджика – ви будете самі регулювати гостроту соусу, а в користь подібної приправи не виникає жодних сумнівів. До того ж ця пряна приправа вигідно відтіняє смак страви, підвищує апетит.
Далі в статті ми зібрали тільки найоригінальніші і незвичайні рецепти смачною аджики, яку можна заготовити на зиму.
Смачна аджика з яблуками - рецепт на зиму
Така аджика виходить менш гостра, при цьому смак соусу, звичайно, буде відрізнятися від класичного аналога. Проте і таку аджику можна зробити легкою і ніжною, так і вельми гострою.
Інгредієнти: жовті солодкі яблука – 2 кг; перець болгарський або паприка – 2 кг; щільні червоні помідори – 4 кг; зелень (кінза, петрушка) – 1 пучок; сіль йодована – 2 ст. ложки; цукор – 4 ст. ложки; коріандр – 2 ст. ложки; хмелі-сунелі – 1 ст. ложка; часник – 8 зубчиків; гострий перець «Вогник» – 2 шт. Приготування Моєму яблука, розрізаємо, виймаємо серцевинки, зрізаємо шкірку. Перець миємо, розрізаємо, видаляємо все насіння. Томати і всі овочі пропускаємо через м'ясорубку. Щоб соус вийшов більш однорідним, краще скористатися блендером або кухонним комбайном. Чистимо і пюрируем часник. У сотейнику з'єднуємо всі овочі, солимо, додаємо цукор, часник і спеції, дрібно нарубану зелень. Варимо на малому вогні 25 хвилин. Далі розливаємо по стерильним банкам, щільно закриваємо кришкою і даємо охолонути. Після визначаємо консервацію в холодильник.
Гостра аджика з помідорами Інгредієнти: солодкий перець (м'ясистий) – 1 кг; томати щільні (сорт «Сливка») – 5 кг; гострий перець будь-якого сорту (чилі) – 7 шт.; йодована сіль – 1 ст. ложка; білий цукор – 3 ст. ложки; хрін (корінь) – близько 250 г; насіння коріандру і фенхеля – по 2 ч. ложки; часник – 10-12 зубчиків (2 великі головки). Приготування Гарненько промиваємо томати, перець солодкий і чилі, чистимо часник і хрін. Перці розрізаємо і видаляємо насіння і перегородки – особливо ретельно біля гострого перцю. Хрін натираємо на середній тертці, томати і перець прокручуємо через м'ясорубку, часник пюрируем, сіль і цукор розтираємо в ступці з насінням, до отримання однорідної маси. Змішуємо всі разом і розміщуємо за невеликим стерильним баночках.
Смачна і досить гостра аджика з помідорів готова, рецепт якої простий і зберегти її на зиму теж можна, визначивши в холодильник.
Як приготувати смачну аджику на зиму?
І як же обійтися без нетрадиційного рецепта. Цим соусом ви зможете чудово розбавити ваші полички з заготовками в коморі.
Інгредієнти: кабачки молоденькі - 1 кг; томатна паста - 180 г; оцет столовий 6% - 80 мл; рослинна олія (рафінована) - 70 мл; часникові зубчики – 7-10 шт.; цукор білий (дрібний) - 90 р. Приготування Кабачки перетворити на пюре або натріть на дрібній тертці. Отриману овочеву масу присолите і викладіть на друшляк, щоб стекли надлишки соку. Розітріть в пасту часникові зубчики і додайте до кабачка. Поставте ємність з аджикою на вогонь і варіть 30 хвилин, попередньо додавши томатну пасту. По закінченні часу, додайте кабачки цукор і оцет, залиште все покипіти ще дві хвилинки і розливайте по стерильним ємкостей.
Смачна аджика з перцю без помідорів Інгредієнти: червоний солодкий перець – 13 кг; гострий перець - 7 стручків; оцет столовий 9% - 170 мл; часник - 115 г; сіль, цукор - по 1 ч. ложці. Приготування Очистивши перці, подрібніть їх в кухонному комбайні з оцтом, часником і спеціями. Як тільки маса стане однорідною, розлийте її по стерильним ємкостей і хорошенечко закрийте кришками. Зберігайте в холодильнику до моменту потреби.