Домашня аджика , приготовлена з помідорів на зиму за простими рецептами, стане прекрасним доповненням будь-якого страви в міжсезоння і наповнить його яскравим смаком і річної свіжістю.
Варена домашня аджика з помідорів на зиму
Інгредієнти: помідори – 13 кг; часник – 2 головки; морква – 250 г; червоний болгарський перець – 250 г; гіркий перець – 1 шт.; цибуля ріпчаста – 125 г; цукровий пісок – 90 г; сіль – 35 г; оцет 9% – 60 мл; рослинна олія – 60 мл Приготування Підготувавши всі овочі необхідні для аджики, займемося їх переробкою. Надягаємо гумові рукавички і промиваємо гіркі і солодкі перці. Потім позбавляємо їх від плодоніжок і насіннєвих коробок і при необхідності розрізаємо на кілька частин, щоб вони з легкістю пройшли у пропускний отвір м'ясорубки. Далі моєму томати, вирізаємо білу частину біля плодоніжки і ділимо плоди на кілька частин. Також очищаємо цибулю, часник і моркву і за необхідності також розрізаємо на частини.
Тепер всі підготовлені овочі, крім часнику, прокручуємо через м'ясорубку і визначаємо масу в емальовану ємність. Ставимо її на вогонь, підігріваємо до кипіння, помішуючи, зменшуємо інтенсивність вогню до мінімуму і проварюємо овочеву масу тридцять хвилин. Після закінчення часу додаємо цукровий пісок, сіль, рослинне масло і перемішуємо. Витримуємо на вогні ще тридцять хвилин.
За сім хвилин до закінчення процесу варіння додаємо оцет, пропущений через прес часник, перемішуємо.
По готовності визначаємо гарячу аджику в попередньо простерилізовані сухі баночки, укупориваем стерильними кришками і грунтовно закутуємо чим-небудь теплим до повного охолодження.
Домашня аджика з помідор - рецепт без варіння
Інгредієнти: помідори – 15 кг; часник – 45 головки; корінь хрону – 175 г; сіль – 15-20 г або по смаку; цукровий пісок – 15-25 г або по смаку. Приготування При приготуванні аджики з помідор без варіння необхідно дуже відповідально підійти до підготовки овочів і посуду, щоб знизити ризик розвитку бактерій в готовому продукті, які прискорять псування заготовки.
Отже, ретельно промиваємо помідори, гарненько витираємо їх насухо або даємо повністю просохнути, розстеливши їх на рушник. Часник розбираємо на зубки, очищаємо, при необхідності промиваємо і також просушуємо. Корінь хрону позбавляємо від зовнішньої шкірки, промиваємо і також даємо просохнути. Перед подальшою переробкою овочі не повинні бути мокрими або вологими.
Далі розрізаємо навпіл помідори, витягаємо білу частину біля плодоніжки і пропускаємо через суху стерильну м'ясорубку, чергуючи з зубцями часнику. Тепер нам потрібно подрібнити хрін. Для цього пов'язуємо на виході м'ясорубки поліетиленовий пакет і, розрізавши попередньо корінь на невеликі фрагменти, пропускаємо їх через м'ясорубку. Перекручена маса, потрапляючи в пакет, залишає в ньому всі свої сльозоточиві ефірні масла.
Змішуємо помідори з часником і хроном в емальованій ємності, додаємо за смаком сіль, цукровий пісок і гарненько перемішуємо до їх розчинення.
Розливаємо готову аджику по заздалегідь простерилизованным сухим баночках, прикриваємо прокип'яченими кришечками і визначаємо на зберігання в холодильник або льох.
Як швидко і смачно приготувати домашню аджику з помідорів - простий рецепт?
Інгредієнти: помідори – 2 кг; часник – 7-8 головок; червоний болгарський перець – 1 кг; гострий перець – 2 шт. або по смаку; сіль – 75 г або по смаку; мелений чорний і запашний перець – за смаком; сушений базилік – за смаком; мелений пажитник – за смаком. Приготування Миємо та очищаємо перці і помідори. Не забуваємо, при роботі з гострим перцем, надіти гумові рукавички. Часник розбираємо на зубки і також чистимо. Подрібнюємо всі підготовлені овочі, крім часнику, пропустивши їх через м'ясорубку або перемолу в блендері, визначаємо в емальовану каструлю і проварюємо п'ятнадцять хвилин. Потім кидаємо всі спеції, сіль і проварюємо ще п'ятнадцять хвилин. За п'ять хвилин до кінця варіння додаємо пропущений через прес часник.
Розливаємо готову аджику по стерильним ємкостей, укупориваем кришечками і закутуємо до повного охолодження.