З усіх сортів сиру бринза відрізняється малим вмістом жирів і переважаючою кількістю білків, легкозасвоюваного кальцію і різноманітним вітамінним складом. У класичному варіанті вона готується з овечого або козячого молока, і має досить гострий і солонуватий смак. Але в наших широтах за основу цього продукту найчастіше беруть свіже коров'яче молоко і використовують невелику кількість солі.
Бринза є незамінним компонентом багатьох салатів основою безлічі інших страв і чудовою самостійною закускою.
Як зробити смачну бринзу з коров'ячого молока в домашніх умовах ви зможете дізнатися з наших рецептів, представлених нижче.
Домашня бринза з коров'ячого молока - рецепт
Інгредієнти: молоко домашнє, свіже – 4 л; фермент рідкий для бринзи – 35 мл; Для розсолу:
вода фільтрована, кипяченная – 1 л; сіль – 60 р. Приготування Для приготування бринзи, звичайно ж, найбільш бажано використовувати домашнє молоко. Але якщо відсутня можливість придбати його у свіжому вигляді, то можна взяти якісне магазинне. Прогріваємо молочко до температури сорок градусів і додаємо, помішуючи, рідкий фермент. Хорошенечко ще раз перемішуємо і визначаємо суміш у тепле місце на сорок хвилин. За цей час молоко повинно охолонути, повністю згорнутися і відокремити сироватку.
Далі шматок бавовняної тканини або марлю, складену втричі або вчетверо, вистилаємо на друшляк і зливаємо в нього вміст каструлі. Збираємо краю тканини, зав'язуємо вузлом і підвішуємо для стікання. Коли рідина перестане відділятися, поміщаємо мішечок під прес і залишаємо приблизно на півтора-два години.
В каструлю, діаметром схожою з розміром нашої сирної маси в мішечку, наливаємо кип'ячену холодну воду, розчиняємо в ній сіль і занурюємо отриману сирну корж, попередньо звільнивши її з мішечка.
Тепер визначаємо ємність з бринзою в холодильник на десять днів для дозрівання. За цей час сир повністю насититься сіллю і придбає необхідну структуру.
Бринза з кислого коров'ячого молока в домашніх умовах
Інгредієнти: молоко домашнє, свіже – 3 л; молоко домашнє, кисле – 3 л; сіль – за смаком. Приготування Свіже молоко доводимо до кипіння в емальованому посуді і проварюємо півтори-дві хвилини. Потім знімаємо з вогню, даємо зовсім трохи охолонути і змішати з кислим молоком. Підігріваємо суміш до кипіння, додаємо за смаком сіль і перемішуємо. Якщо все зроблено правильно, маса повинна створожиться. Далі виливаємо її в вистелене марлею або бавовняною тканиною друшляк і даємо гарненько стекти, спочатку в друшляку, потім в підвішеному стані. Для більшої щільності поміщаємо зав'язаний вузлом мішечок під прес на декілька годин.
Смачна домашня бринза готова.
Рецепт бринзи з коров'ячого молока з оцтом
Інгредієнти: молоко домашнє, свіже – 3 л; оцет – 55 мл; Для розсолу:
вода фільтрована, кипяченная – 05 л; сіль – 120 р. Приготування Домашнє молоко наливаємо в емальовану ємність, визначаємо на помірний вогонь і прогріваємо до кипіння. Вливаємо оцет і розмішуємо молочну масу до відділення сироватки. Потім вимикаємо вогонь і залишаємо основу до
повного остигання.
Виливаємо остиглу масу в друшляк з марлею або бавовняною тканиною і даємо стекти рідини. Приблизно через півтори години зав'язуємо марлю або тканину на вузол і визначаємо під прес. Його вага повинна перевищувати основу бринзи мінімум в три рази.
Приблизно через годину занурюємо сирний мішечок на одну хвилину в сольовий розчин, приготовлений шляхом змішування холодної кип'яченої води і солі, і знову кладемо під прес. Витримуємо ще приблизно шість-сім годин. Після закінчення часу смачна домашня бринза буде готова.