І знову у нашому кулінарному розділі корисні страви. Одним з них по достоїнству можна вважати гарбузову кашу на молоці з пшоном. Про користь гарбуза складають легенди, крім того вона дуже смачна, а в поєднанні з молоком і зерновими створює просто феноменальні страви, займають почесне місце в дієтичному меню.
Як правило, для приготування гарбузової каші молоко поєднують з водою в різних пропорціях, а не використовують його в чистому вигляді. Таким чином, страва виходить з більш ніжною структурою.
Як приготувати гарбузову кашу з пшона і молоком – рецепт?
Інгредієнти: крупа пшоняна – 390 г; очищена вода – 1 л; молоко – 750 мл; гарбуз – 900 г; сіль – 5 р; цукровий пісок – 75 г; масло вершкове – 55 г або по смаку. Приготування Гарбуз чистимо від жорсткої шкірки і шаткуємо невеликими кубиками. Закладаємо її в казан або каструлю з товстим дном, вливаємо очищену воду, підігріваємо до кипіння й тушкуємо на помірному вогні протягом сорока хвилин або до м'якості.
Тим часом ретельно промиваємо пшоняну крупу, заливаємо на одну хвилинку кип'ятком, потім воду зливаємо, а пшоно викладаємо в каструлю з м'якою гарбузом. Додаємо сіль, цукровий пісок, перемішуємо і готуємо кашу на самому малому вогні двадцять хвилин. Потім додаємо п'ятсот мілілітрів молока, даємо закипіти і готуємо страву ще протягом десяти хвилин. Після закінчення цього часу вливаємо залишився молочко і проварюємо кашу до повної готовності.
Подаємо гарбузову кашу, приправивши вершковим маслом.
Молочна каша з гарбузом, пшоном і рисом
Інгредієнти: крупа пшоняна – 110 г; крупа рисова – 110 г; гарбуз – 950 г; молоко – 750 мл; вода – 250 мл; сіль – за смаком; цукровий пісок – 45 г або по смаку; масло вершкове – за смаком. Приготування Гарбуз очищаємо і шаткуємо невеликими кубиками. У каструлю з товстим дном або казан вливаємо молоко і очищену воду, додаємо цукровий пісок і сіль і підігріваємо до кипіння, помішуючи. Закладаємо кубики гарбуза в киплячу молочну суміш, знову даємо закипіти, і тушкуємо на несильному вогні двадцять хвилин.
Потім промиваємо ретельно рисову крупу, а пшоняну після промивання заливаємо ще на хвилину окропом. Потім зливаємо воду і додаємо обидва виду крупи до розм'якшеною гарбузі. Через тридцять хвилин повільного кипіння і періодичного помішування каша буде готова. При необхідності, якщо каша виходить для вас занадто густа, додаємо ще трохи молока і проварюємо пару хвилин.
Можна подати кашку відразу, присмачивши вершковим маслом. Але набагато смачніше вона виходить, після запікання в духовій шафі. Для цього перекладаємо кашу в глиняний горщик, зверху розкладаємо шматочки вершкового малица і визначаємо блюдо в прогріту до 200 градусів духовку на п'ятнадцять хвилин.
Як правильно варити молочну гарбузову кашу з пшона в мультиварці
Інгредієнти: крупа пшоняна – 220 г; вода – 250 мл; молоко – 750 мл; гарбуз – 300 г; сіль – 1/2 ч. ложки; цукровий пісок – за смаком; сухофрукти (за бажанням) – за смаком; масло вершкове – за смаком. Приготування Очищену гарбуз шаткуємо дрібними кубиками і закладаємо в ємність мультиварки.
Пшоняну крупу промиваємо в декількох водах і заливаємо на одну хвилинку окропом. Далі зливаємо воду і висипаємо пшоно до гарбузі. На цьому етапі можна при бажанні додати сухофрукти, попередньо промивши їх і подрібнивши.
Тепер вливаємо очищену воду, молоко, приправляємо страву за смаком сіллю, цукровим піском і перемішуємо. На дисплеї пристрою вибираємо режим «Молочна каша» і готуємо її протягом сорока хвилин. По закінченні програми залишаємо кашку на режимі «Підігрів» ще протягом десяти хвилин і можемо подавати, присмачивши за смаком вершковим маслом.