Гарбуз володіє масою корисних речовин, вітамінів і елементів, які, безсумнівно, принесуть нашому організму величезну користь. У поєднанні з різного роду крупами і молоком при приготуванні каші її користь подвоюється, а смак стає насиченим і неповторним.
Для приготування каші ідеальним варіантом будуть мускатні сорти гарбуза. М'якоть такого овочу більш ніжна, солодка і ароматна. Пропорції крупи і гарбуза можна змінювати в залежності від своїх уподобань і бажання отримати більш овочеву або більше молочну кашу.
Гарбузову кашу можна приготувати як на плиті, так і скористатися духовкою або кухонної помічницею - мультиварка. Будь-який з варіантів дозволить приготувати смачне і корисне блюдо.
Як правильно приготувати гарбузову кашу в мультиварці?
Інгредієнти: крупа пшоняна – 210 г; вода фільтрована – 250 мл; молоко – 775 мл; гарбуз – 320 г; сіль – 5 р; цукровий пісок – 45 г або по смаку; масло вершкове – по смаку. Приготування Гарбуз чистимо від твердої шкірки, шаткуємо невеликими кубиками і визначаємо в ємність мультиварки.
Пшоно промиваємо грунтовно, кілька разів міняючи воду, замочуємо на одну хвилину в окропі і зливаємо воду. Потім висипаємо крупу до гарбузі, вливаємо фільтровану воду, молоко, додаємо за смаком сіль та цукровий пісок і перемішуємо. Налаштовуємо прилад на режим «Молочна каша» і даємо страви для приготування сорок хвилин.
По готовності залишаємо гарбузову кашу в режимі «Підігрів» ще на десять хвилин, і подаємо до столу, приправивши її в тарілці вершковим маслом.
Таку кашку можна приготувати не тільки з пшоном, але і з рисом, манною крупою або вівсянкою. При бажанні можна присмачити блюдо сухофруктами , попередньо промивши їх і додавши разом з іншими компонентами.
Як приготувати гарбузову кашу на молоці в духовці?
Інгредієнти: крупа пшоняна – 290 г; молоко – 950 мл; гарбуз – 320 г; сіль – 5 р; цукровий пісок – 50 г; масло вершкове – 35 г або по смаку. Приготування Першим ділом підготуємо належним чином гарбуз. Очищаємо її від жорсткої шкірки і рубаємо невеликими кубиками. Пшоняну крупу перебираємо, промиваємо ретельно спочатку в холодній воді, а потім замочуємо її в окропі на одну хвилину.
Кашу в духовці можна приготувати порційно в горщиках, а також в загальному казані або будь-якої глибокої посуді, придатної для цієї мети.
Викладаємо спочатку в ємність гарбуз, потім підготовлену пшоняну крупу, попередньо зливши з неї гарячу воду, а також додаємо сіль, цукровий пісок і вершкове масло. Заливаємо вміст посуду молоком, прикриваємо кришкою і визначаємо в духову шафу. Температурний режим встановлюємо на рівні 165 градусів і готуємо гарбузову кашу сорок хвилин. В кінці приготування можна при бажанні відкрити кришку для зарум'янювання верху страви.
Як приготувати смачну гарбузову кашу для дитини?
Інгредієнти: крупа рисова – 50 г; гарбуз – 120 г; вода фільтрована – 250 мл; молоко -125 мл; сіль – за смаком; цукровий пісок – за смаком; масло вершкове (за бажанням) – за смаком. Приготування Рис гарненько промиваємо і замочуємо у воді на кілька годин. Потім воду зливаємо, ще раз крупу промиваємо, заливаємо склянкою окропу і визначаємо на середній вогонь. Гарбуз позбавляємо від твердої шкірки, протираємо через середню тертку і через п'ять хвилин закладаємо до рису.
Ще через сім хвилин приправляємо кашку сіллю і цукровим піском за смаком, вливаємо молоко і доводимо страву на малому вогні до повної готовності під кришкою.
При бажанні приправляємо кашку вершковим маслом і подаємо дитині на сніданок або полуденок. При необхідності можна розбити кашу за допомогою блендера до стану пюре.